Vértanúkra emlékeztek

2018.10.07. 13:26

Koszorúk és mécsesek a szimbolikus kertben

A vértanúk és családjaik emlékét is felidézte ünnepi beszédében Majthényi László a rátóti emlékparkban, ahol a Deák-tölgyek tövében a jelképes sírokhoz gyerekek vittek mécseseket.

VN

„Azt mondta az én anyám/Ez a hely az én hazám/Ide jöttem világra/Remélem, nem hiába”– a dalra a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes készített szívhez szóló koreográfiát a rátóti emlékezésre. – Nincs még egy ilyen emlékhely az országban, ahol maga Deák Ferenc állított emléket a tizenhárom aradi vértanúnak – emlékeztetett Domiterné Molnár Annamária, Rátót polgármestere. Szimbolikus kertnek nevezte az aradi vértanúk parkját, és úgy fogalmazott, itt, ilyenkor megelevenedik a történelem. Azt is kiemelte, hogy a vértanúk hősiességét meg kell mutatni gyermekeinknek.

 

Büszkék lehetünk mi, Vas megyeiek a hely szellemére – fogalmazott a rátóti emlékezésen Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Felidézte a tizenhárom vértanú alakját, és feleségeikről is megemlékezett: melyik asszonyra milyen hosszú élet várt férje kivégzése után. – Kultikus helyeket nem lehet összefogás nélkül fenntartani – méltatta Rátót önkormányzata és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkáját a rátóti emlékpark gondozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában