szombathelyi közgyűlés

2018.10.25. 14:04

A közlekedési helyzetet is megtárgyalták a szombathelyi képviselők – Közgyűlés

Példamutató és korrekt volt az időközi választás – mondták a frakcióvezetők a közgyűlés elején, amikor esküt tett az időközi választáson megválasztott dr. László Győző (Éljen Szombathely! Egyesület). Uszodáról, identitáserősítésről, településrendezésről és közlekedésről is szó volt az októberi közgyűlésen.

Bakos Ágnes

Fotó: VN-archív

Frissítés:

Egy választótól idézett dr. László Győző, amikor átvette képviselői megbízólevelét dr. Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP) polgármestertől. Azt mondta: elsősorban mindannyian emberek vagyunk, másodsorban szombathelyiek, harmadsorban párthoz tartozók – ehhez tartja majd magát képviselőként. Napirend előtt gratuláltak az új képviselőnek a frakcióvezetők és a polgármester.

A napirendipont-javaslatok közül Molnár Miklós alpolgármesterét (Pro Savaria) szavazták meg a képviselők: decemberre felmérés készül arról, hányan élnek Szombathelyen. A hivatalos lakosságszám 76 ezer 500 fő, ez több mint 1500 fővel kevesebb mint öt éve volt, pedig sok ezer lakás épült azóta, üresek pedig nincsenek – indokolta az alpolgármester, hogy miért sürget nyilvántartást.

Második napirendi pont volt A helyi identitás és kohézió erősítése című pályázat benyújtása. A 362 millió forintos kiíráson a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. és az Agora Szombathelyi Kulturális Központ indul konzorciumban. Több módosítással mondtak rá igent a képviselők.

A Fedett Uszoda átvétele kapcsán úgy döntöttek, hogy az önkormányzat átveszi a 2,5 milliárd forintos vagyontárgyat a Vasivíz Zrt.-től és az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesülettől. Az üzemeltetésre is igent mondtak, azonban egy módosítással: felülvizsgálják majd a 2019-es adójogszabályok ismeretében. Molnár Miklós hívta fel a figyelmet arra, hogy az adójogszabályok tervezett változtatása érinti a sportlétesítmények üzemeltetését. Úgynevezett TAO-támogatást a fenntartásra önkormányzatok nem, csak sportszervezeteket vehetnek majd igénybe – ez a tervezet. A jövő évi költségvetés megvitatásakor, várhatóan decemberben ismét foglalkozik majd a témával a közgyűlés.

Döntöttek arról is, hogy módosítják Szombathely településszerkezeti tervét az északi iparterület fejlesztése érdekében.

– Túlzsúfolt és bonyolult Szombathely közlekedése, úgy néz ki, kinőttük a várost – mondta a polgármester a város közlekedési rendszerével kapcsolatban, amit a legjelentősebb témának neveztek a képviselők az októberi közgyűlésen. A közlekedési helyzet bemutatásából kiderül, hogy öt év alatt 4585 járművel van több a városban, legalábbis ennyivel több után fizetnek gépjárműadót Szombathelyen, és legalább ennyivel több közlekedik a város útjain, utcáin. Hogy pontosan mekkora a forgalom, arról helyi friss összegzés nem áll rendelkezésre: 2002-ben volt legutóbb forgalomszámlálás. Dr. Puskás Tivadar polgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz–KDNP) frakcióvezető is a Vas Népe csütörtöki cikkét idézte, amely szerint 5,9 millió autó használja évente a Zanati út első két kilométerét az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai alapján. A parkolóhiány nagy probléma – ezt is írja a vizsgálati dokumentum és több képviselő is szóba hozta a vitában. Több parkoló építése van folyamatban, a közlekedési helyzetelemzés 16 helyszínt sorol, ahol a helyi építési szabályzat tervezett várakozóhelyeket jelöl. Indokolt megvizsgálni több, városon belüli útkapcsolatot a dokumentum szerint: ilyen egyebek között a nyugati városrész megközelítésének problémaköre, valamint a kerékpárút-hálózat hiányosságai. Az utak tehermentesítéséhez, a közlekedési problémák enyhítéséhez hozzájárulhatnak a szombathelyi nagy foglalkoztatók is, azzal, ha felülvizsgálják a műszakváltások egymáshoz viszonyított ritmusát – ezt is tartalmazza a javaslat. – A közlekedés a legfontosabb dolgok egyike, szeretnének benne javulást elérni – mondta a vita végén a polgármester. Megköszönte a hozzászólásokat, majd szavaztak a képviselők: elfogadták a határozati javaslatot. Eszerint a legfontosabb problémákat nyolc pontban, külön-külön megvizsgálják, a megoldási javaslatokat 2019. december 31-éig kell a közgyűlés elé terjeszteni.

Maradt a jelenlegi ügyvezető a Szompark élén, az eddigi fizetéssel – Kiss Dávid megbízásáról is döntöttek a képviselők. Az intézményvezetői kinevezés kapcsán pedig döntöttek arról is, hogy Molnár Miklós alpolgármester felvetésére decemberre komplett javaslat készül arról, hogy az önkormányzati cégek vezetői nem vehetnek részt a helyi választási kampányban. Pályázatot írnak ki a Mesebolt Bábszínház igazgatói feladatainak ellátására. A közgyűlés Koczka Tibort és dr. László Győzőt delegálja a pályázatot elbíráló bizottságba.

Egy választótól idézett dr. László Győző, amikor átvette képviselői megbízólevelét dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestertől. Azt mondta: elsősorban mindannyian emberek vagyunk, másodsorban szombathelyiek, harmadsorban párthoz tartozók – ehhez tartja majd magát képviselőként.

Napirend előtt gratuláltak az új képviselőnek a frakcióvezetők. Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) azt mondta, korrekt kampány előzte meg a választást, és biztosan emlékezetes dr. László Győzőnek az első közgyűlés. Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-EGYÜTT) szerint Szombathely példát mutatott a kampányban, nem volt személyeskedés. Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester úgy fogalmazott, 99 százalékban korrekt, tisztességes kampány volt.

Dr. Puskás Tivadar polgármester megköszönte, hogy nem volt „személyre szóló piszkálódás”, és hozzátette: „Mindannyian Szombathelyért dolgozunk”. Dr. Popgyákunik Péter, a helyi választási bizottság elnöke ismertette az október 14-ei választás eredményét.

Sürgősséggel plusz egy téma kerül a képviselők elé, az utolsó nyilvános napirend lesz, hogy Szombathely pályázzon-e a város két első világháborús emlékműve felújítására, illetve újraépítésére.

Az összesen 28 napirendipont-javaslat közül még Molnár Miklós alpolgármesterét szavazták meg a képviselők. Arról szól, hogy decemberre készüljön felmérés, tájékoztatás arról, hányan élnek Szombathelyen. A hivatalos lakosságszám 76 ezer 500 fő, ez több mint 1500 fővel kevesebb mint öt éve volt, pedig sok ezer lakás épült, üresek pedig nincsenek – indokolta az alpolgármester.

Második napirendi pont volt „A helyi identitás és kohézió erősítése” című pályázat benyújtása. Helyben osztották ki az előterjesztést, amely egy 362 millió forintos pályázati lehetőséget ír le, amelyen a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. és az Agora Szombathelyi Kulturális Központ indul konzorciumban. Több módosítással mondtak rá igent a képviselők. Egyrészt bevonják az érintett körzetek önkormányzati képviselőit, másrészt addig nem lesznek kifizetések a programban, ameddig nincs aláírt szerződés a nyertes pályázatról, harmadrészt közművelődési tevékenységgel bővítik a városfejlesztési cég profilját. Decemberre komplex tájékoztatás készül a jövő évi költségvetés miatt, valamint ismét megvitatja a közgyűlés a pályázatot annak előkészítő szakasza után.

A harmadik napirendi pont a Fedett Uszoda átvétele és üzemeltetése volt a közgyűlésen. Igent mondtak a képviselők: átveszik a 2,5 milliárd forintos vagyontárgyat a Vasivíz Zrt.-től és az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesülettől. Az üzemeltetésre is igent mondtak, azonban egy módosítással: felülvizsgálják majd a 2019-es adójogszabályok ismeretében. Molnár Miklós hívta fel a figyelmet arra, hogy az adójogszabályok tervezett változtatása érinti a sportlétesítmények üzemeltetését. Úgynevezett TAO-támogatást a fenntartásra önkormányzatok nem, csak sportszervezetek vehetnek majd igénybe – ez a tervezet. A jövő évi költségvetés megvitatásakor, várhatóan decemberben ismét foglalkozik majd a témával a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában