Urnafalat is építettek a sírkertbe

2018.10.28. 15:00

Megújult a megyehídi temető

Régóta felújításra várt a temető a településen: a munkálatok 2016-ban kezdődtek, nemrég pedig az utolsó simításokat is elkészítették az apró vasi falu sírkertjében: mindenszentekre a körülbelül háromszázhúsz lelket számláló község lakói már a megújult temetőbe vihetik az emlékezés gyertyáit, virágait.

Civil, Nemes Judit

Fotó: Kocsis-Tóth Ildikó

A temetőben lévő nagy fenyőfák kivágásával vették kezdetüket két évvel ezelőtt a temetői munkálatok – tudtuk meg Süle Lajosné polgármestertől. A fák a gyakori erős szélben veszélyessé váltak és látva, hogy a környező településeken is egy-egy komolyabb szélviharban a fák ágainak letörése és a fák kidőlése miatt milyen károk keletkezhetnek, a falu a nagy fenyőfák kivágása mellett döntött. Szükséges volt ez azért is, mert a fák gyökérzete a sírokat is veszélyeztette. A kisebb tujákat megtartották, csak a veszélyes fákat vágatták ki. Ezt követően pályázott a település az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzat fejlesztési támogatására – amelyben 6,5 millió forint támogatást kapott – és a kistelepülési önkormányzatok alacsony összegű fejlesztéseinek támogatására, amelyben 1 millió forint további támogatást nyertek. A tervezett munkálatokhoz a falu még 2,75 millió forintot tett hozzá önerőként. A támogatásoknak köszönhetően felújították a ravatalozó tetőszerkezetét és új cserépfedést kapott az épület. Immár új kerítés, kapu, lámpák szépítik a temetőt, valamint térköves úton juthatunk el a kaputól a ravatalozóig és elkészült az urnafal is, amelyet vasárnap szenteltek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában