Olvasóink írták, mi megoldottuk

2018.10.03. 07:00

Merjünk segítséget kérni, ha úgy érezzük, átvert minket egy cég!

Békéltető testülethez is fordulhat az, aki úgy érzi, valamilyen csalás vagy megtévesztés áldozata lett. Az eljárás pedig teljesen ingyenes.

Lakosi Gabriella

Dr. Kövesdi Zoltán, a békéltető testület elnöke

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A napokban írtunk arról az, ablakok cseréjével is foglalkozó cégről, amelynek képviselői Szombathelyen járják a házakat, lakásokat és több tíz- vagy akár százezer forintot elkérnek felmérési díjként. Ők azt mondták, ez egyfajta előleg, a szerződők közül többen mégis csalást sejtettek, és a hatóságokhoz fordultak. Az ilyen típusú vitás ügyekben nagyrészt közös, hogy idős emberek érintettek, akiknek családtagjaik háborodtak fel, amikor megtudták, milyen szerződést írt alá rokonuk. Azután pedig hiába álltak el a megrendeléstől akár már másnap, a cég nem akarta visszafizetni az elkért összeget.

Dr. Kövesdi Zoltán, a békéltető testület elnöke
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A cikk megjelenése után szerkesztőségünket megkereste dr. Kövesdi Zoltán, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő békéltető testület elnöke. Azt mondta: fontos, hogy az ilyen helyzetben lévő emberek segítséget kérjenek tőlük. Évente majdnem ötven ehhez hasonló esettel foglalkoznak, így külön kialakult rendszerük van a kezelésére. Véleménye szerint ilyenkor minden esetben vissza kell állítani az eredeti állapotot. Ez azt jelenti, hogy egy cég sem hivatkozhat arra, hogy a felmérést már elvégezte, vagy nem utalja vissza az előleget. Az olyan szerződéseknél, amelyeket nem üzletben kötöttek, hanem az ügynök vagy a szakember házhoz ment és úgy kereste fel az ügyfelet, 14 napos elállási határidő van, ez idő alatt minden befizetett pénzt vissza kell utalni. Ezzel a gyakorlattal a cégek az üzleti kockázatot akarják csökkenteni, ami a testület szerint nem megengedett, hiszen egyfajta kötbérként működik. Az pedig nem vethető ki egy jövőbeni szolgáltatásra vonatkozó fogyasztói szerződésnél.

Ingyenes az eljárás

Azok közül, akik nem kapják vissza a pénzüket, bárki fordulhat a békéltető testülethez, az eljárás kérelemre indul és teljesen ingyenes. Személyesen is fel lehet őket keresni, de kérvényezhető a vizsgálat elektronikus úton is, az iparkamara honlapján a békéltető testület menüpont alatt. Ezt az országos alternatív vitarendezési fórumot a szerződéskötés időpontjától egy éven belül lehet igénybe venni, ha valaki nem tud máshogy megegyezni a céggel.

A békéltető testület azután beidézi a képviselőjüket, hiszen a megjelenés kötelező. Ha ezt elmulasztják, fogyasztóvédelmi bírsággal büntethetők. A testület ajánlást tesz a cégnek, a céljuk, hogy megegyezzenek a felek. Ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület – a fogyasztó nevének megjelölése nélkül – a vita rövid leírását és az eljárás eredményét nyilvánosságra hozza.

Ilyenkor a cégről készült beszámoló felkerül az internetre is, tehát másoknak is segítséget jelent. Tehát érdemes rákeresni a vállalkozás nevére, mielőtt egy szerződés aláírása mellett döntünk.

Ha a vállalkozás elfogadja a testület ajánlását, akkor azután még törvényességi felülvizsgálatot kérhet, de dr. Kövesdi Zoltán szerint ez nagyon ritkán történik meg. Ha a békéltetés nem zárul megnyugtató módon, akkor a károsult polgári peres úton is megpróbálhatja érvényesíteni akaratát. Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy az idősek fokozottan veszélyeztetett korosztály, és mindig vannak „slágerek”, amelyekkel átverik őket. Régebben a termékbemutatókkal próbáltak minél nagyobb összeget szerezni a vállalkozások, most pedig különböző szolgáltatásokkal házalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában