Homoktövissel a megfázás ellen

2018.10.29. 14:00

Nem lehet elég korán kezdeni a téli immunerősítést, több természetes módszer van

Az őszi nyirkos, párás, hideg idő beköszöntével a meghűléses megbetegedések időszaka is kezdetét veszi. Tátrai Alexandrát, az egyik szombathelyi biobolt vezetőjét kérdeztük arról, milyen természetes immunerősítőket ajánl, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy általában milyen panaszokkal keresik fel és kérnek tanácsot.

Nemes Judit

Tátrai Alexandra szerint egyre többen erősítik immunrendszerüket természetes módon

Fotó: Nagy Jácint

Minden évszaknak vannak sajátos, az egészséggel összefüggő jellegzetességei, ilyen például az őszi és téli időszakban a megfázás vagy a felfázás. Az idei indián nyárnak köszönhetően a meghűléses megbetegedések még nem aktuálisak, a tudatosabb vásárlók viszont már gondolnak a megelőzésre – mondta el Tátrai Alexandra. Úgy tapasztalják, hogy a legtöbben emésztési problémákkal keresik fel őket. Hozzátette, számtalan gyógynövény létezik, amelyeket tea, csepp, szirup, tabletta vagy kapszula formájában is be lehet venni, kinek hogyan megfelelő, bizonyos problémákra pedig a gyógyvizek is megoldást jelenthetnek.

A szakembertől megtudtuk, hogy a másik gyakori panasz az alvászavar, álmatlanság, amelyet sok esetben a mindennapos stressz, a túlhajszoltság vált ki. Ebben az esetben is gyógynövényeket javasolnak: citromfüvet, levendulát, komlót, macskagyökeret.

Tátrai Alexandra véleménye szerint mostanában a megszokottnál melegebb időjárás miatt a frontokra érzékenyeknél gyakran jelentkezett fejfájás, migrén – ezekre megoldásként az őszi margitvirágot javasolta, amelyet tea és csepp formájában is lehet fogyasztani. Kiemelte: a hölgyek gyakran kérnek tanácsot fogyókúrához. Nekik elsősorban olyan teákat, táplálékkiegészítőket ajánlanak, amelyek az anyagcserét gyorsítják, vagy éppen csökkentik az éhségérzetet, ilyen például a fahéj.

– Ősszel az immunerősítés a fő téma, amivel megkeresnek: egyre többen szeretnék megelőzni a betegségeket és természetes úton megerősíteni immunrendszerüket. A természetes immunerősítők között a legnépszerűbb az echinacea, más néven bíbor kasvirág, amelyről kevesen tudják, hogy nemcsak megelőzésként használható, hanem a megfázás kezelésére is. A homoktövisvelőt és a grapefruitmagcseppeket teába, gyümölcslébe keverve még a gyerekek is szívesen fogyasztják – magukban fogyasztva ugyanis kesernyés az ízük. Hangsúlyozta a szakember, hogy egyre keresettebbek a méhek által előállított immunerősítők is, mint a propolisz és a méhpempő. Természetes gyulladáscsökkentő hatása mellett helyreállítja és erősíti az immunrendszert az aloe vera is.

Tátrai Alexandra szerint egyre többen erősítik immunrendszerüket természetes módon
Fotó: Nagy Jácint

A szakembertől megtudtuk, hogy ezen immunerősítőknek a kombinációja is megtalálható étrend-kiegészítőként, valamint kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett keverékek is rendelkezésre állnak már. Véleménye szerint az immunerősítés minden korosztálynál fontos, de főleg a kicsiknél kell erre odafigyelni, mert a bölcsődei, óvodai, iskolai közösségekben hatványozottabban fordulnak elő megbetegedések, amelyeket célszerű megelőzni. Elmondta azt is, hogy a hozzájuk betérők segítséget, tanácsot is kérnek tőlük. Azt tapasztalják, hogy az emberek nagy része annyi információt kap különböző forrásokból, hogy azokból nem tudják a számukra megfelelőt kiválasztani.

Tátrai Alexandra kiemelte, kérik is, hogy inkább szakemberhez forduljon az, aki nem biztos abban, hogy számára melyik a legmegfelelőbb tea vagy csepp. Hozzátette, hogy az érdeklődők egy része viszont határozott: tudja, mit szeretne, viszont a hatóanyagnak, gyógynövénynek az alkalmazásával kapcsolatban bizonytalan, és ahhoz kér segítséget, hogy mennyit, mikor és mivel szabad együtt fogyasztani.

A lehetőségek tárháza széles és érdemes a betegségek megelőzésére figyelni: a gyömbér fogyasztása mellékhatással nem jár; ízesítője lehet italoknak, ételeknek, emellett a megfázás ellen és annak kezelésében is hatásos. A vitaminok, étrend-kiegészítők jól jöhetnek, érdemes minél előbb megkezdeni a szervezet felkészítését a hűvös, késő őszi-téli időszakra. Mindemellett pedig ilyenkor is érdemes a rendszeres testmozgásra is hangsúlyt fektetni: ezek kombinációja adja a legjobb eredményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában