A személyes találkozást semmi nem pótolhatja

2018.10.28. 15:30

Régi vágyuk vált valóra a kondorfaiaknak

Csaknem 50 millió forintból újult meg teljesen a kultúrház, ami minden korban a közösségi élet fontos színtere volt.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

Az ötvenes években épült, volt, amikor a helyi színjátszó kör adott elő itt színdarabokat, és volt, amikor mozi üzemelt a falai között. Helyt adott kiállításoknak, konferenciáknak, könyvtárnak, egyesületi tanácskozásoknak. Bálokat, lagzikat tartottak itt – sorolta megnyitóbeszédében Takács Róbert polgármester, a közösségi épület különböző funkcióit szombaton délután a felújított kultúrház átadó ünnepségén. – Az 1990-es évektől az önkormányzat is itt működik, ezért joggal elmondható, hogy minden korban fontos szerepet töltött be a közösség életében az épület – tette hozzá.

Fotó: Szendi Péter

A kultúrházon többször is végeztek javításokat. 2004-ben a tetőt cserélték ki, míg 2012-ben a központi fűtés oldódott meg a kazánház építésével. Továbbra is nagyon hiányzott azonban a vizesblokk, a padló és az épület homlokzata pedig időközben nagyon leromlott. Az önkormányzat folyamatosan kereste a lehetőségeket egy teljes körű felújításra, ami egy pályázatnak köszönhetően most meg is valósult. A 47,3 millió forintból – amelyből 17, 3 millió forint volt az önrész – leszigetelték a homlokzatot és a födémet. Most már van vizesblokk, újak a nyílászárók, új lett a padló és teljesen kicserélték az elektromos hálózatot is. A régi mozigépház, valamint a cserépkályhák elbontásával pedig megnőtt a nézőtér alapterülete, mindez ráadásul jóval az eredetileg tervezett 2019 június 30-ai határidő előtt. Az említett fejlesztésekhez az önkormányzat még 1,4 millió forintot tett hozzá, így megújultak a függönyök, lett új konyhabútor és elérhetővé vált az internet is. A polgármester hangsúlyozta, minden képviselőtestületnek vágya és törekvése volt, hogy a kultúrházat megújítsa a kor színvonalának megfelelően, így a most átadott fejlesztés, nem egyedül a mostani testület érdeme, ahhoz hogy a beruházás megvalósulhasson, folyamatos, egy irányba mutató akaratra volt szükség.

Egy település annál erősebb, minél jobban ápolja a közösségi tereit, ezért határozott úgy a kormányzat, hogy a régi közösségi házakat felújítja. Az elmúlt nyolc év első felében csaknem 800 kultúrház újult meg országszerte – ezt már V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mondta, aki a frissen felújított közösségi tér közönségének azt kívánta, hogy minél többször jöjjenek itt össze a jövőben, hiszen a személyes találkozást semmi nem pótolhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában