osztrák-magyar határ

2018.10.27. 11:30

Sok a tábla, kevés az információ – határhelyzet

Nagy tanácstalanságot váltott ki az elmúlt napokban, hogy az osztrák-magyar határátkelési pontok némelyikénél újabb táblák jelentek meg, amelyek tiltják az adott pontokon a személygépkocsival történő átkelést.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

A különböző sajtóorgánumok, autóklubok weboldalain és a közösségi médiában is azonnal felbukkantak olyan listák, amelyek felsorolják az ausztriai határszakasz valamennyi határ­átkelőhelyét és határátlépési pontját, azok igénybevételének lehetőségeit és korlátait. Aztán az is kiderült, hogy egyik lista sem teljes, illetve nem hivatalos. Hogy olvasóinkat minél hitelesebb információval lássuk el, megpróbáltunk egy hiteles listát felkutatni. Magyarországon tudomásunk szerint a határátlépés szabályozása a rend­őrség hatáskörébe tartozik, ennek ellenére a megyei sajtófelelős nyilatkozati jogosultság hiányára hivatkozott. Tovább­irányítottak bennünket az Országos Rendőr-Főkapitányság kommunikációs szolgálati ü­gyeletéhez, ahonnan a következő választ kaptuk: „Az Ön által küldött megkeresésben szereplő témakörben a magyar rendőrség nem rendelkezik nyilatkozati hatáskörrel.”

Megpróbáltuk a tényeket és az okokat a szomszédos ország határőrizeti szervénél kutatni. Ellátogattunk a Szentgotthárd melletti, mogersdorfi határátkelőhelyhez, ahol nyilatkozatot ugyan nem kaptunk, de legalább arra lehetőségünk nyílt, hogy megfigyeljük az átkelőhely mellett felállított mobil ellenőrzőponton szolgálatot teljesítő határőrök gyakorlatát. Míg ott tartózkodtunk, számos személyautó haladt át Magyarországról Ausztria felé. A magyar rendszámú autók kivétel nélkül zöld jelzést kaptak, ellenőrzés nélkül léphettek át Ausztriába. Egyedül egy szlovén rendszámú autót állítottak meg, valamint egy olyan járművet, amely lószállítót húzott maga után. Kérésünkre egy magasabb rangú határőr is a helyszínre érkezett, akitől telefonszámot kaptunk: az osztrák rendőrség központi sajtóügyeletének számát. Tőlük azt az információt kaptuk, hogy a korlátozott forgalmú határátkelőhelyek ügyében majd hétfőn tudnak tájékoztatást adni, október 26. ugyanis náluk nemzeti ünnep.

Több lista is kering az interneten a határátlépési pontokról

Fotó: Szendi Péter

 

Valószínűleg hasonló okból nem érkezett meg a válasz a bécsi külügyminisztériumtól. Így utánanéztünk, hogyan érintette egyes határ menti települések lakóit az új szabály. Vannak ugyanis olyan vélemények is, amelyek szerint a gépjárművek határátlépési pontokon való áthaladási tilalma nem új keletű, csupán azt eddig figyelmen kívül hagyta a lakosság, és most az osztrák fél ennek a korlátozásnak kíván nyomatékot adni a táblák kihelyezésével.

A jelentős részben horvátok lakta Ólmodról például eddig többen is átjártak a szomszédos ausztriai településre, Klostermarienbergbe. Öt-hat ember a határon túl dolgozik, két gyermek is osztrák iskolába jár. Az átmenő forgalom, a más falvakból érkezők száma elenyésző: páran jöttek Peresznyéből, de a horvátzsidányiak már inkább a zsirai határátkelőt veszik igénybe. Ha ezentúl Kőszeg felé kell kerülniük az ingázóknak, az húsz kilométeres kerülőt jelent majd. Hergovich Vince polgármester azonban nem is ezt nehezményezi elsősorban, hanem azt, hogy az intézkedésről az érintett falvak nem kaptak tájékoztatást.

– Úgy gondolom, erről a döntésről az érintett polgármestereket illett volna előzetesen tájékoztatni, de még utólag sem kaptunk semmi magyarázatot. Mi sokáig elzártan éltünk, jólesett a szabadság, amivel nem éltünk vissza, csak indokolt esetben mentünk át a szomszédos faluba, amelynek lakóival jó kapcsolatot ápolunk. Terveztük a kavicsos út szélesítését is. Most kikerült a tábla, amely szerint kizárólag gyalog, kerékpárral vagy lóháton lehet átkelni a határon. Hozzám jönnek érdeklődni a családok, hogy mi lesz, és nem tudom, mit mondjak nekik.

Szentpéterfán, ahol a táblán az autóbusz piktogramját húzták át, valószínűleg a közeli vaskeresztesi gyár felé kell majd kerülnie a munkásokat szállító busznak, de lehet, hogy a Horvátlövőre igyekvő háziorvosnak is hosszabb utat kell választania, ha itt ugyan kimehet, de pár kilométer múlva azzal szembesül, hogy nem léphet vissza az országba…

Annyit tudunk, hogy a táblák nem egységesek. Más és más járműveket húztak át rajtuk, amiből arra lehet következtetni, hogy az utak állapota is állhat a döntés hátterében. Vagy a mostani táblázás egy korábban hozott, csak eddig figyelmen kívül hagyott rendelkezés nyomatékosítása? Mindenesetre sajnálatos, hogy mind az érintettek, mind az újságírók napokkal az intézkedés után is csak találgatásokra tudnak hagyatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában