Digitalizáló műhely

2018.10.03. 07:00

Speciális szkennerekkel gyarapodott a levéltár

Digitalizáló műhelyt alakítottak ki a MNL Vas Megyei Levéltárban, aminek fő értékei az újonnan beszerzett speciális szkennerek, amivel erre a feladatra felvett szakember dolgozik.

Merklin Tímea

Pánovics Alajos és dr. Melega Miklós a levéltár digitális műhelyében szkennelnek

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

– Az eszközöket a szlovén és magyar levéltárak, múzeumok közötti program pályázatán sikerült beszerezni, összesen több mint tízmillió forint értékben. Nagy büszkeség, hogy ennek köszönhetően a Vas megyei levéltár az ország vidéki levéltárai között most már a legjobban felszereltnek számít.

Pánovics Alajos és dr. Melega Miklós a levéltár digitális műhelyében szkennelnek
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Az egyik gép egy német precíziós technika, olyan könyv-szkenner, amely a nyitott könyv törését is kiegyensúlyozza, A/2-es metszeteket, kéziratos köteteket is tud kezelni. Ilyen eszköz nemcsak a megyében, de a régióban sincs még egy. Magas minőségben, sérülésmentesen lehet vele dolgozni – tudtuk meg dr. Melega Miklós levéltár-igazgatótól, aki munkatársával működés közben is bemutatta a gépeket.

– A másik egy széles formátumú műszaki szkenner, amivel a több mint egy méter széles műszaki rajzokat, térképeket, plakátokat és nagy formátumú dokumentumokat lehet digitalizálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában