Gondoskodnak róluk

2018.10.26. 11:30

Szakképzett ápolói segítséget is kaphatnak az idősek

Szombathelyen a kötelező önkormányzati feladatot átvállalva a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat végzi az idős emberek ellátását. Kulcsár Lászlóné intézményvezetőt arra kértük, foglalja össze a munka főbb területeit, az igénybe vehető szolgáltatások körét.

Tersztyánszky Krisztina

Kulcsár Lászlóné leszögezte: az öregedési folyamat egész Magyarországra jellemző napjainkban. Sajátos módon a nyugati országrész fokozottan érintett ebben a kérdésben. Országosan az öregedési index 130 körül mozog. Szombathelyen ez az arányszám a 140-et is meghaladja. Különösen a kilencven év felettiek száma növekszik látványosan.

Az idősellátáshoz öt fő feladat tartozik. Az étkeztetéssel olyan öregeket szólítanak meg, aki önmaga nem tudja naponta elkészíteni a főtt ételt. Szombathelyen öt ételosztó hely áll az idősek rendelkezésére, ahonnan elhozhatják ételhordóval, vagy akár helyben is elfogyaszthatják az ebédet. Aki pedig nem tud elmenni érte, annak házhoz szállítják a meleg ételt.

Az idősellátás következő „lába” a házi segítségnyújtás. Az önmagát ellátni képtelen idős beteg ember a lakókörnyezetében kapja meg a szakképzett ápolói segítséget. Szombathely az aktuális vezetéstől függetlenül mindig fontosnak tekintette az idősellátást, és többet vállalt magára a kötelezően előírt feladatoknál. Ez jól látszik például a házi segítségnyújtáson, ami hivatalosan csak 8 és 16 óra között lenne elvárható. A város azonban státuszt ad arra, hogy az idősek este és a hétvégeken se maradjanak ellátás nélkül.

A Váci utcai klubban éppen a helyes táplálkozásról, a megfelelő folyadékbevitelről volt szó Fotó: Szendi Péter

Egy következő ellátási forma a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás, melyről nemrégiben írtunk lapunk hasábjain. Röviden azt jelenti, hogy az egyedül élő beteg ember egy készülék segítségével az otthonából értesítheti az ügyeletet, ha például rosszul van, vagy elesett és nem tud egyedül felkelni.

A legtöbbet az idősek klubjairól hallunk, amelyekből öt működik Szombathely-szerte Az egyikük éppen átalakítás alatt áll, rendkívül aktív élet zajlik viszont a Karmelita, a Váci Mihály utcai, a Gagarin úti, és a Pozsony utcai idősek klubjában. A kluboknak összesen csaknem háromszáz idős ember a tagja, több mint kétharmaduk nő. Kulcsár Lászlóné elmondta, hogy még ma is élnek olyan előítéletek, miszerint ezek a klubok afféle megőrzők. Ez korántsem igaz, hiszen a szakképzett kollégák jól tudják, hogy szellemileg és fizikailag mire van szükségük az időseknek. Ennek megfelelően előadást, kirándulást, vetélkedőt, tornát, vagy éppen mulatásra okot adó rendezvényt tartanak az idősek klubjaiban.

Végül az időskorúak gondozóháza a Pozsony utcában átmeneti elhelyezést nyújt azoknak az időseknek, akiknek a családjában valamilyen probléma adódik. Mondjuk egy nagyobb építkezési munka vagy egy utazás megakadályozza a családot abban, hogy az idős hozzátartozóját ápolja. Az utóbbi időben a gondozóház már elveszti ezt a jellegét. Ami egyelőre hiányzik, az a bentlakásos idősotthon. Szombathely a különböző intézményekben férőhelyeket vásárol, így oldja meg a problémát, ám a kereslet jóval meghaladja a kínálatot. Idősotthon építésre megvan a szándék, de sajnos egyelőre nincsen olyan pályázati lehetőség, amellyel élve megvalósulhatna egy ilyen beruházás a megyeszékhelyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában