Volt is mit csodálni

2018.10.13. 11:30

Száztíz trófeát állítottak ki a hatodik vasi szemlén

Hatodszor rendezett trófeaszemlét a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Volt is mit csodálni, 110 gímszarvastrófeát állítottak ki, köztük rekorder darabot. A szemlén szó volt a vadgazdálkodási alapról is: az Országos Magyar Vadászkamara elnöke tájékoztatta a vadászokat.

VN

A hatodik trófeaszemlét mások mellett köszöntötte dr. Jámbor László,az Országos Magyar Vadászkamara elnöke

Fotó: Ohr Tibor

– Negyven éve vadászok, és próbálkozom egy ilyen trófea elejtésével. Szeptember 11-én volt a születésnapom, szeptember 12-én sikerült terítékre hozni – mesélte Werner Perlinger. Az osztrák vadász a Bérbaltavári-Nagytilaji Községi Vadásztársaság területén lőtte ki a rekordnak számító gímszarvast: 15,96 kilogrammos trófeát állított ki. A sikeres napon Koós István és Badacsonyi Csaba kísérte, miután a helyi hivatásos vadász jelezte, hogy hatalmas gímbika van a területen.

– Amikor megláttuk, tudtuk, hogy óriási, de azt nem, hogy ekkora – idézte fel az élményt. Két napon át próbáltak a közelébe férkőzni, másra sem tudott gondolni, csak a bika elejtésére – mesélte Werner Perlinger, aki amióta megkapta a vadászengedélyt, Magyarországon vadászik. A csaknem 16 kilogrammos trófeával együtt 110-et állítottak ki a hatodik Vas megyei trófeaszemlén a Káld-Hidegkúti Vadászháznál.

A hatodik trófeaszemlét mások mellett köszöntötte dr. Jámbor László,az Országos Magyar Vadászkamara elnöke
Fotó: Ohr Tibor

 

Voltak még kapitális darabok: 19 tíz kilogramm felettit állítottak ki, a megye területén 32, legalább tízkilós trófea lett ebben az idényben – sorolta a számokat Pukánszki Zoltán, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője. Idén 450 gímbikát bíráltak el, és kiemelte, hogy mindössze hét elejtést minősítettek szakszerűtlennek, ez töredéke az eddigi évek számainak. Gratulált a vadászoknak és az elejtőknek Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a vasi vadászkamara felügyelő bizottságának elnöke. Megköszönte a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a vasi vadászkamara munkatársai munkáját.

Gratulált Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara elnöke is, és emlékeztetett, hogy 2021-ben vadászati világkiállítás lesz Magyarországon. Aktualitásokról beszélt a trófeaszemlén dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A vadgazdálkodási alap átalakult pályázati rendszerére hívta fel a vasi vadászok figyelmét, például arra, hogy egzaktabb, szakszerűbb pontozással bírálják el az igényeket. Azt is kiemelte: már csak elektronikus úton lehet benyújtani a pályázatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában