Miért hidegek a radiátorok?

2018.10.09. 20:00

Szezonnyitó panaszok egy szombathelyi és egy sárvári lakótömbből

Szerkesztőségünket kereste fel szombathelyi olvasónk azzal a problémával, hogy tavaly október óta nincs fűtés lakása egyik szobájában. Szerinte a szolgáltatáshiány nemcsak az ő helyiségét érintette, hanem a lakótömbben az alatta és felette élőknél is fűtetlen az a szoba. Sárváron egész más a helyzet: tudják, mi a gond, az automata légtelenítő beszerzése várat most magára.

Nemes Judit, Simon István

Egy Rohonci úti tömbben élő szombathelyi asszony kereste meg szerkesztőségünket panaszával, mely szerint jelezte tavaly a fűtéshiányt a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-nek, amelynek szakemberei akkor átnézték az épületet és a hiba okának egy, a negyedik emeleti lakó által felszereltetett, a szabványnak nem megfelelő radiátort neveztek meg. Az asszony szerint a hibát akkor nem hárították el, mert a fűtési szezon végén sem melegítettek a fűtőtestek egyik érintett lakásban sem.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. tájékoztatása szerint az első bejelentést követően megkezdték a hiba felderítését: először a hőközpontot nézték át, ám hibát nem észleltek, kicserélték a strangelzárókat, majd a tizedik, kilencedik és nyolcadik emeleten a radiátorszelepeket is, azonban a probléma nem szűnt meg. Helyszíni szemle során kiderült, hogy a 4. emeleten a korábbi radiátor helyett egy másikat szereltek fel. A régihez képest több mint másfélszer nagyobb teljesítményű készülék a felszálló vezetékre csatlakozó radiátorokon a szolgáltatást befolyásolhatja, ezért az eszköz cseréjét javasolták, amely azonban az idei fűtési időszak megkezdése előtt nem történt meg. Napokkal később a távhőszolgáltató újabb bejelentést kapott a tömbből, annak ellenére, hogy kiderült: a 4. emeleten kicserélték a fűtőtestet. A szolgáltatótól megtudtuk: a napokban a teljes felszállóvezetéket átvizsgálják, hogy kiderítsék: elzáródás akadályozza-e a meleg víz áramlását.

Fotó: Simon István

Sárváron egészen más gondokkal küzdenek: a Petőfi Sándor utca 33.-ban évtizedek óta problémás a fűtés. A lakók ezért úgy döntöttek, hogy leválnak a Távhő hálózatáról és a pincében lévő gázkazánnal maguk oldják meg a fűtést. A karbantartás és az üzemeltetés feladatát a Nádasdy Lakásszövetkezet vállalta, de információink szerint a mai napig sem oldódott meg a probléma. Bár a lakók elmondása szerint kevesebbet fizetnek, mint korábban, de a meghibásodások javítása hosszabb ideig tart. A lakók azt tapasztalták, hogy már az új szezonban is akadozik a fűtés. Reggel és este sem melegednek be a radiátorok, napközben viszont a jó idő ellenére ontják a meleget. Sokszor megtörténik, hogy reggel a konyhában meleg van, a szobákban viszont teljesen hidegek a csövek is. Azt mondják, a rendszer „levegősödik”, emiatt nincs fűtés. A megoldás egy automata légtelenítő lenne, remélhetőleg a lakásszövetkezet hamarosan beszereltet egyet, addig marad a reggeli fagyoskodás.

Próbáltuk a lakásszövetkezet véleményét is meghallgatni, de az elnök nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!