Szlovén Mintagazdaság

2018.10.27. 08:20

Szlovén képviselők látogattak megyénkbe

Az újonnan felállt szlovén parlament több képviselője látogatott pénteken Vas megyébe. Programjukat a felsőszölnöki Szlovén Mintagazdasággal való ismerkedéssel zárták.

Tersztyánszky Krisztina

A Szlovén Mintagazdaságba is ellátogatott Dejan Zidan (középen)

Fotó: Szendi Péter

A közelmúltban megalakult parlament elnöke az a Dejan Zidan lett, aki korábban mezőgazdasági miniszterként sokban egyengette a felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaság létrejöttét. Az elnök a sokéves hagyománynak megfelelően tegnap delegáció élén Sárvárra látogatott, ahol Kondora István polgármester fogadta. A megbeszélés után közös megemlékezésen vettek részt a város köztemetőjében, ahol katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a II. világháború idején Sárváron működött internálótábor több száz, köztük sok szlovén áldozatának emlékművét. Időközben a Szlovén Rábavidékre érkezett Peter J. Cesnik, a határon túli szlovének újonnan hivatalba lépett minisztere. Ő látogatását a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusán kezdte, ahol a magyarországi szlovének kisebbségi szervezeteinek vezetőivel folytatott megbeszéléseket.

A Szlovén Mintagazdaságba is ellátogatott Dejan Zidan (középen)
Fotó: Szendi Péter

Az Országos Szlovén Önkormányzat, a Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. munkájának megismerése után a Szlovén Kulturális és Információs Központba látogatott. Ott az anyanyelvi média képviselőivel, a Porabje hetilap, a Radio Monoster és a szlovén televíziós műsorok készítőivel beszélgetett és találkozott a Rábavidéki Szlovén Ifjak Egyesületének vezetőjével is. A két politikus útja Felsőszölnökön, a Szlovén Mintagazdaságban találkozott. Kovács Andrea ügyvezető vezetésével megtekintették a mintagazdaságot, tájékoztatást kaptak az aktuális projektekről. Az eszmecserének részese volt Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság budapestin agykövete és Horváth Ferenc, a szlovéniai magyarok parlamenti képviselője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában