Európai összefogással

2018.10.05. 07:00

Tematikus turisztikai útvonal: Vasi segítséggel a természeti és kulturális örökségekért

Új fejezet kezdődött a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal életében: nemcsak határ menti, hanem európai partnerekkel dolgozik együtt a természeti és kulturális örökségek védelméért.

Nemes Judit

Polgár Tibor, dr. Balázsy Péter, Németh Adrienn és Pálffy Tamás

Fotó: Vas Megyei Önkormányzati Hivatal

 

Polgár Tibor, dr. Balázsy Péter, Németh Adrienn és Pálffy Tamás
Fotó: Vas Megyei Önkormányzati Hivatal

Nyolc európai ország: Olaszország, Finnország, Málta, Lengyelország, Spanyolország, Románia, Németország és Magyarország szervezetei fogtak össze egy régiókon átnyúló projektben, hogy növeljék az állami intézkedések hatékonyságát a természeti és kulturális örökségek megóvásáért. Ennek érdekében feltérképezik az érintett területeken a már meglévő tematikus utakat – ezeket, ha szükséges, helyreállítják, valamint újakat hoznak létre. Vas megyében az Őrség területe, a Szent Márton- és a Mária-út kap kiemelt figyelmet – tudtuk meg dr. Balázsy Péter megyei jegyzőtől, hivatalvezetőtől.

– Hivatali szinten célul tűztük ki, hogy aktívabban vegyünk részt különböző interregionális felhívásokban.

Első lépésben a határon átnyúló szlovén-magyar, osztrák-magyar projektekből vettük ki részünket, a mostani, Thematic Trail Trigger (magyarul lényegében tematikus útvonalak felülvizsgálata) nevet viselőben pedig több országgal dolgozunk együtt szerte Európából. A részt vevő szervezetek képviselői nemcsak érdekeltek a ThreeT-ben, hanem hatáskörük is van a szakpolitikai intézkedések megváltoztatására – tette hozzá.

Az együttműködés hivatalos megnyitóját szeptember végén tartották Livornóban.

– Az első találkozó a partnerekkel jó alkalomnak bizonyult arra, hogy fel tudjuk mérni, milyen együtt dolgozni német, finn vagy olasz szervezetekkel.

Rávilágított arra is, hogy a magyarok munkakultúrája az élbolyban van, arany középutat képvisel a partnerek között. Pozitív vonatkozása, hogy bemutatkozási lehetősége révén a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal jelezhette: készen áll további, hasonló projektekben való részvételre – emelte ki a hivatalvezető.

– Hozzáadott értéket jelent a megyének, hogy az elmélet mellett a gyakorlatban is meg tudjuk mutatni természeti és kulturális szépségeinket, emlékeinket európai szinten a térségbe szervezett tanulmány­utak révén; szélesebb körben tesszük elérhetővé az útvonalakat – vette át a szót Németh Adrienn. A projektmenedzser elmondta: felkérték a megyei önkormányzatokat, turisztikai szereplőket, valamint a Pénzügyminisztériumot együttműködésre. Jelenleg a területfejlesztési kiírásokat próbálják célzottabbá tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában