VN-rendezvény

2018.10.10. 10:30

Testközelből a világ vulkánjai

A Kemenes Vulkánpark idén is csatlakozott az őszi Múzeumok Hónapja programjaihoz. A múzeum és a Vas Népe közös akciójának köszönhetően október 14-én, vasárnap a Vas Megye kártya felmutatói fél áron vásárolhatják meg a belépőjegyet a múzeumba.

VN

Fotó: Kemenes Vulkánpark

Ezen a napon a felnőtt belépő 1200 forintba, az ifjúsági és 62 év feletti jegy 600 forintba, a családi belépőjegy pedig kétezer forintba kerül majd. Mindezért a látogatók megtekinthetik a kiállítás Felfedező-, Tűzhányó-, Naprendszer-, Szimulációs és Ság hegy termét, filmet nézhetnek a tűzhányók működéséről vagy a Kárpát-medence formálódásáról.

A Kemenes Vulkánpark, az ország egyetlen vulkanológiai kiállítása 2013 áprilisában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Csaknem ezer köbméteren mutatja be a Föld, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányóit, majd az öt és fél millió éves bazaltvulkánt, a Ság hegyet. A majdnem ötven évig zajló bányászati tevékenység következtében Közép-Kelet-Európában egyedülálló mesterséges kráter jött létre a hegy gyomrában. Ez a kutatók érdeklődését is felkeltette, ezért jött létre Celldömölkön a komplexum.

Fotó: Kemenes Vulkánpark

A vulkáni folyamatok végigkísérték Földünk négy és fél milliárd éves történetét. Befolyásolták felszínének alakulását, hatottak élővilágára, ugyanakkor sok esetben segítették és ma is segítik az ember boldogulását. Könnyen hasznosítható kőzeteket, ásványokat, termékeny talajt és megújuló energiákat köszönhetünk nekik. A celldömölki Vulkánház közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését. 2016 nyarán az intézmény megkapta a közérdekű muzeális gyűjteményi besorolást.

Aki tehát szeretne közelebbről is megismerkedni a tűzhányók működésével, az mindenképpen látogasson el vasárnap a Kemenes Vulkánparkba.

A megyekártyájukat azonban ne felejtsék otthon: egy kártya felmutatásával akár öt személy is igénybe veheti az 50 százalékos kedvezményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában