Segítség

2018.10.07. 20:00

Több száz gyereknek adtak szerető otthont az SOS-gyermekfaluban

Dupla születésnapot ünnepeltek hétvégén az SOS-gyermekfaluban. Az elmúlt negyed századról a területi igazgatót, Gagyi Róbertet kérdeztük.

Tóth Kata

– A kőszegi SOS-gyermekfalu 25 éve nyitotta meg a kapuit – harmadikként Magyarországon –, újszerű modellt kínált. A vér szerinti szüleiktől kényszerűségből külön élő gyerekek a gyermekfaluban nevelőszülői családokban nevelkedhetnek. Az első generáció felnőtté válásához közelítve szükségessé vált, hogy egy ifjúsági ház is megnyíljon. A lakásotthon lépcsőfok a felnőtté válás irányába, ahol a nevelők támogatásával, de sokkal önállóbban élnek a fiatalok. Tavalytól Szombathelyen működik, már utógondozói otthonként: 18 év felettieknek nyújt támogatást, ellátást. A lakhatásukat biztosítja és életvezetési támogatást ad a megélhetési költségeikhez hozzájárulva. Jellemzően dolgoznak vagy tanulnak az ott élő fiatalok, a legújabb jogszabály szerint 30 éves korukig igénybe vehetik. Ma már nem klasszikusan árva gyerekekről gondoskodunk, hanem olyanokról, akik valamilyen okból – például elhanyagolás, bántalmazás – nem nevelkedhetnek a vér szerinti családjukban. Nevelőszülői hálózatunkban jelenleg 11 családban 69 gyermek él – hallottuk az igazgatótól.

 

Balog Kitti 25 éve, kétévesen költözött be a faluba, az első lakók között volt. – Az ifiházzal együtt 18 évig voltam a rendszerben. Nagyon jó emlékeim vannak, rémlik, hogy a beköltözésünkkel egy időben adtak jelet a házaknak, akkor kerültek be a bútorok.

A szombati dupla szülinapról Mária nénitől – Szerdahelyi Jánosné Mária – szerzett tudomást, aki nemsokára előkerül, Plejszer Nórával érkezik, kiderül, hogy Kitti és Nóra is nevelt gyermekei voltak. Az asszony 2006 óta nevelőszülő, Nóra 2008-ban került hozzá, egy éve költözött az ifjúsági házba, de már onnan is kikerült, most „külső férőhelyen van”, egyetemista diplomás ápoló szakon. – Hálás vagyok a nevelőszülőmnek, nélküle sehol sem lennék. Ösztönzött, hogy tanuljak, mindig meghallgatott, ha rossz napom volt, ő volt az anyukám, a pszichológusom, telefonon napi kapcsolatban vagyunk – meséli két ölelés között. Mária néninek eddig 17 neveltje volt, mind ugyanolyan kedves a szívének.

– Nagyon családiasan élünk, a picitől a nagyig minden gyerek olyan, mintha a sajátom lenne – halljuk az asszonytól. A lányok belekarolnak, a Hold-házhoz igyekeznek, világot megváltani, nosztalgiázni mennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában