Közösségi kert

2018.10.27. 15:30

Új mozgalom kezdődhetett Egyházashetyén

Gyümölcsfákat ültettek az egyházashetyei plébániakertbe. Az egyházmegyei karitász célja, hogy közösségeket építsen a fák gondozása. Ez az első, de valószínűleg nem az utolsó ilyen kert Vas megyében.

Bakos Ágnes

Dr. Székely János megyés püspök megáldotta az egyházashetyei közösségi kertet. Az egyházmegyei karitász reméli, hogy más plébániák is csatlakoznak a kezdeményezéshez

Fotó: Szendi Péter

Gyógynövényeket termelnek, hasznosítanak, gyümölcsöket szüretelnek a 2010-ben kezdett kríziskamra programban, de ez most másfajta kert – mondta el Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója. Az egyházashetyei plébániaudvart kipucolták, cseresznye-, meggy-, szilva- és barackfákat ültettek tegnap. A termés rászoruló családokat segít, a fák gondozásában pedig azt remélik, a Szent Jakab Szociális Központ munkatársain kívül a helyiek is részt vesznek majd – közösségteremtő erőnek szánják, és remélik, lesz még hasonló Vas megyében, ehhez várják plébániák jelentkezését.

Dr. Székely János megyés püspök megáldotta az egyházashetyei közösségi kertet. Az egyházmegyei karitász reméli, hogy más plébániák is csatlakoznak a kezdeményezéshez
Fotó: Szendi Péter

 

– A biológiai sokszínűség elvesztése nemcsak a vad élővilágot veszélyezteti, hanem az agro-biodiverzitás is csökken, gondot kell fordítani a régi fajták megőrzésére – méltatta az őshonos gyümölcsfák ültetését V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. – Ez csak látszólag faültetés, valójában emberi kapcsolatok születése – fogalmazott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, és ezt emelte ki dr. Székely János megyés püspök is: – Itt nem egyszerűen gyümölcsfákról van szó, az emberekről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában