Gyermekorvos, védőnő és édesanya segít tanácsokkal

2018.10.11. 07:00

Új oldallal kedveskedünk olvasóinknak – összeállt szakértő csapatunk várja a kérdéseket

Felelős szülők rovatunk célja, hogy létrehozzunk egy olyan kommunikációs felületet olvasóinknak, ahol kérdéseket tehetnek fel szakértői csapatunknak, és arra választ is kapjanak tőlük.

VN

Gyermekorvosunk, dr. Pölöskey Péter és védőnőnk, Milisitsné Tátrai Beatrix közös tanácsadásaik során egyeztetnek, és megkeresik a közös megoldást egy adott szülői problémára. Háromgyerekes anyukánk, Tóth-Máthé Orsolya pedig a dolgok gyakorlatba átültetett részét próbálja egy kicsit közelebb hozni olvasóinkhoz. Kérdéseket szívesen fogad, több tippet, ötletet és hasznos tapasztalatot is megoszt majd.

Milisitsné Tátrai Beatrix csaknem negyven éve van a védőnői pályán. Ő maga is háromgyerekes édesanya, és már nagymama is. Mindig is a gyerekekkel szeretett volna foglalkozni, eredetileg gyermekorvosnak készült, de megragadt ebben a munkakörben, ahol egészséges gyermekekkel törődnek, és igyekeznek minden olyan információt megadni a szülőknek, amely szükséges az egészséges neveléshez és fej­lődéshez.

Szociális érzékenységét bizonyítja, hogy sok egyéb közfeladatot is ellát a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület elnökeként, amelyek nemcsak a gyerekekre, de a felnőtt lakosságra is kiterjednek. Fontosnak tartja, hogy ne csak a gyermekekkel foglalkozzanak, hanem mindenki mással, akik a gyerekkel kapcsolatban érintettek, ez szűrőprogramok­ban valósulhat meg.

A gyerekek szeretete marasztalta hi­vatásában az évek alatt. Olvasóink felvetődő kérdéseire válaszol tapasztalatai alapján, szakértői szemmel, amelyet összeegyeztet majd azzal, hogy a szülők mit szeretnének, hogy közös megoldás születhessen. A lényeg, hogy a gyereknek jó legyen – vallja. Fontosnak gondolja, hogy inkább egy szakembertől kérdezzenek a szülők, mert manapság az internetes fórumokon az édesanyák tapasztalatainak keveredése téves információkat szülhet.

Milisitsné Tátrai Beatrix és Tóth-Máthé Orsolya is várja a szülők kérdéseit
Fotó: Unger Tamás

Dr. Pölöskey Péter gyermekorvos Pécsen végzett az orvosi egyetemen, és kezdetben a pécsi gyermekklinikán dolgozott, végül a közvetlen betegellátást választotta. Öt és fél évet élt Spanyolországban, és ott tevékenykedett először alapellátásban.

Jelenleg Szombathelyen gyermekorvos, a szülőkkel és a gyerekekkel való közvetlen kapcsolat, az igazi gyógyítás megvalósítása céljából. Abban a hitben dolgozik és áll olvasóink rendelkezésére is, hogy a jövőben a gyerekeket a lakhelyükhöz közel, jól felszerelt rendelőkben, megfelelő kompetenciával bíró gyermekorvos fogja gyógyítani.

Egy háromszögként képzeli el a rendszert: van a szülő, aki a gyermekorvoshoz fordul, és az egész mögött áll egy megfelelő jogszabályi háttér. Ennek a háromnak kell együtt működnie. Fontos, hogy a szülők birtokában legyenek azoknak az információknak, amelyek tekintetében el tudják dönteni, hogy adott tünetekkel mikor forduljanak orvoshoz, és azon belül sürgősségi, ügyeleti vagy háziorvosi ellátást vegyenek igénybe. Mivel akadnak hiányosságok, dr. Pölöskey Péter szerint fontos, hogy létrejöhessen egy kommunikációra, informálódásra alkalmas kezdeményezés, továbbá kiküszöbölhetők legyenek a hibák. Hozzátette még: az orvos és a védőnő ugyanis néha eltérő tanácsot ad a szülőknek, ami gyakran a kommunikáció hiánya miatt fordulhat elő.

Felelős szülők oldalunkat keresse minden csütörtökön a Vas Népében!

Olvasóink kérdéseit az alábbi e-mail-­címre várjuk: szerkeszt[email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában