Hosszú hétvégével kezdődik a november

2018.10.31. 07:00

Változnak a menetrendek, nagy forgalom lesz az utakon, vigyázzunk az értékeinkre a sírkerteknél

Négynapos lesz a hétvége, a pénteket 10-én kell ledolgozni. Nagy forgalom várható a temetők körül, a rendőrség azt javasolja, vezessünk körültekintően, és vigyázzunk az értékeinkre, a tűzoltók azt ajánlják, legyünk óvatosak a mé­csesekkel.

Vas Népe

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban, a mindenszentek Magyarországon 2000 óta munkaszüneti nap. Olvasóink többsége, az online válaszadók 59 százaléka mindenszentek napján látogat ki szerettei sírjához a temetőbe. A felmérés nem reprezentatív, de mindenképp nagy forgalmat jelez a sírkertek környékére.

A megyében a legnagyobb sírkert a szombathelyi Jáki úti temető, ahová gépkocsival is behajthatnak azok, akik fizikai állapotuk miatt csak így tudják megközelíteni szeretteik nyughelyét. A gépkocsik behajtását október 31-én 7 és 10 óra, valamint 16 és 18 óra között engedélyezi az önkormányzat és a Vas Megyei Temetkezési Kft., mindenszentek napján 6 órától 12 óráig engedélyezett a közlekedés, halottak napján, aztán még szombaton és vasárnap 7 órától 18 óráig lehet behajtani a Jáki úti temetőbe autóval, erre jogosító engedéllyel. Csütörtökön az ingyenes temetői járat balesetveszély elkerülése miatt nem közlekedik. Szombat reggelig változik a forgalmi rend a Jáki út körül: az Alsóhegyi úton és a Brenner Tóbiás körúton.

A közösségi közlekedés járatain változik a menetrend a hosszú hétvégére. – A személyszállító vonatok október 31-én pénteki, november 1-jén szombati, november 2-án és 3-án ünnepnapi, november 4-én pedig vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek – sorolta Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője. Az autóbuszoknál kicsit másként alakul a menetrend: szerdán tanítási szünetben érvényes pénteki rend szerint indulnak és érkeznek a régiós busztársaság járatai. Csütörtökön munkaszüneti nap lesz, pénteken és szombaton szabadnap szerint buszozhatunk, vasárnap vasárnapi menetrend érvényes.

Polgárőrök és rendőrök is vigyázzák majd a temetőbe látogatókat, felhívták a figyelmet: mindenki óvja az értékeit!
Fotó: Unger Tamás

A közösségi közlekedéssel kapcsolatos, hogy tovább érvényesek a busz- és vonat­bérletek. A munkanap-­áthelyezés miatt az októberi havi dolgozói és diákbérletek november 5-e helyett november 7-én éjfélig lesznek érvényesek. A rendőrök nagy forgalomra készülnek, nemcsak Szombathelyen, hanem szerte Vas megyében is biztosítják a temetők körüli közlekedés zavartalanságát, és egyúttal óvatosságra intenek. A síroknál ne maradjon felügyelet nélkül táska – elemelhetik. Le kell zárni a kerékpárt a temetőnél, az autóban pedig senki ne hagyjon látható helyen értéket. A pénztárcát, iratot, ha magunkkal visszük, tegyük a belső zsebekbe, otthonunkat pedig zárjuk be. Az utakon sok rendőr lesz: polgárőrökkel közösen segítik a forgalmat és lépnek fel a szabálytalanul közlekedőkkel szemben.

Tűzveszélyt jelenthetnek a mécsesek – erre már a katasztrófavédelem figyelmeztet a kegyeleti ünnepeken. Vas megyében nem jellemző temetőtűz, és idén sem volt még ilyen probléma, pedig az elmúlt hétvégén is sokan látogattak ki a sírokhoz. Volt viszont olyan eset, amikor nem temetőben, hanem egy szombathelyi erkélyen okozott tüzet az emlékezés mécsese – figyelmeztetett Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Az emeletes házak erkélyeit sokan használják tárolásra, aztán a halottak napja alkalmából ott gyújtanak gyertyát. Márpedig gyorsan terjedhetnek a lángok egy emeletes ház erkélyéről. A temetői tűzmegelőzéshez a legfontosabb tanács az, meg kell tisztítani a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól. A mécsest úgy kell a sírra tenni, hogy ne tudjon felborulni, lángra kapni semmi.

November 10-én kell ledolgozni november 2-át, ezzel számolni kell a hivatalok nyitvatartási idejénél. A Vas Megyei Kormányhivatal kormányablakainál is hosszú a hétvége: zárva vannak 1-jén és 2-án is, a munkanap-áthelyezéssel majd november 10-én pénteki rend szerint lehet ügyeket intézni. A boltok csütörtökön nem nyitnak ki, pénteken a legtöbb üzlet a szokott pénteki nyitvatartással működik, a hosszú hétvége második felében is a rendes szombati és vasárnapi nyitvatartást követik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!