Javul a vízminőség

2018.11.19. 07:00

170 millió forintos pályázatot nyertek a vízellátó rendszerek megújítására

Megtartották a Tormásliget–Iklanberény–Lócs és Halogy-Daraboshegy települések vízminőség-javítása program című projektnyitó rendezvényét a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatalban.

Merklin Tímea

Projektnyitó Csepregen, a települések képviselőivel. Balra Ágh Péter országgyűlési képviselő

Fotó: Unger Tamás

Tormásliget önkormányzata, valamint négy további konzorciumi tag 170,73 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el erre a projektre. A beruházás összesen 189,7 millió forintból valósul meg, amit 90 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből Tormásliget, Daraboshegy, Halogy, Iklanberény és Lócs községek részesülnek az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével. A tormásligeti vízellátó rendszer Tormásliget, Iklanberény és Lócs településeket látja el, míg Halogy és Daraboshegy községek ivóvízellátását a halogyi vízműtelep területén üzemelő két darab mélyfúrású kút biztosítja. A vízellátást adó kutak arzén, vas és mangán tekintetében nem felelnek meg az előírt paramétereknek. Ezért a projekt során az elavult, bizonytalanul és gazdaságtalanul működő gépeket és berendezéseket kicserélik. A kivitelezési munkák várhatóan 2019 júliusáig tartanak.

Projektnyitó Csepregen, a települések képviselőivel. Balra Ágh Péter országgyűlési képviselő
Fotó: Unger Tamás

A projektnyitó rendezvényen Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: „a legkisebb is számít”, a térségébe tartozó piciny­ke falvak – Iklanberényben 29, Lócson 121, Tormásligeten 344 fő él –, de a távolabbi, 264 fős Halogy és a 100 fő lakosságú Daraboshegy is megérdemlik, hogy megfelelő életminőséget teremtsenek számukra az ivóvíz által. A 170 millió forintos beruházás ehhez járul hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában