Honderű Asztaltársaság megemlékezése

2018.11.05. 08:00

A bukás ellenére is győzött a forradalom

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emléknapján szervezett megemlékezést a Honderű Asztaltársaság tegnap, mint minden évben.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

Közel száz ember gyűlt össze a Fő téri Szentháromság-szobornál, ahol Kukor Ferenc a Honderű Asztaltársaság nevében köszöntötte dr. Puskás Tivadar polgármestert, az önkormányzati képviselőket és minden megjelentet, akik a szervező egyesülethez hasonlóan fontosnak gondolják megemlékezni ezekről a sorsfordító napokról, amelyek meghatározták a 20. század további menetét. Az emberek fáklyákkal, mécsesekkel a kézben vonultak a Berzsenyi téren keresztül az evangélikus templomba, dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója mondott beszédet. Kiemelte: a gyásznap, az elárultatás napja november 4., az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emléknapja.

 

A forradalom az elbukás ellenére is győzelmet jelentett, mert jelentősen hatott a világ történelmi folyamataira, utána semmi nem volt már ugyanolyan, mint előtte: „Kemény leckét kapott a népünk, de a szovjet elvtársaknak és Kádárnak is le kellett vonnia a tanulságokat.” A levéltárigazgató úgy fogalmazott: nem volt hiábavaló a nemzet erőfeszítése, mert november 4-én a vereségben is diadalt arattunk. Magyarország a történelmi tettével teljesítette akkori hivatását. A résztvevők megkoszorúzták az elesettek emléktábláját, és az evangélikus gyülekezeti teremben vendég­asztalnál kötetlenül folytatták az estét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában