Kenyeriben megrendültek az emberek

2018.11.20. 07:00

A füstmérgezés okozta az idős férfi halálát Kenyeriben?

Hétfőn hajnalban tűz ütött ki egy házban, ahol egy idős férfi meghalt. A tűz és a halál okát még vizsgálják. A faluban megrendültek a tragédia hírére.

Budai Dávid

Itt történt a tragédia. Mire a tűzoltók kiértek, már nem égett semmi

Fotó: Horváth Balázs

Valószínűleg füstmérgezésben halhatott meg az az idős férfi, akire tegnap hajnalban találtak rá rokonai, legalábbis erre utal, hogy az Ady utcai ház szobájában – ahol az elhunyt tartózkodott – a bútorok egy része összeégett, a falakat korom borította.

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: kollégái a riasztást 4.30-kor kapták meg. A helyszínre a pápoci és a kenyeri önkéntes tűzoltók, valamint a sárvári hivatásos tűzoltók érkeztek, akik már csak izzó, parázsló részeket találtak, azokat egy vízsugárral visszahűtötték és eloltották.

Azt azonban, hogy mitől keletkezett a tűz, még nem tudni, azt a tűzvizsgálati hatósági eljárásban derítik ki. Megtudtuk, ez egy valóban alapos vizsgálat, ahol nemcsak a helyszínen található, tűz által hagyott nyomokat elemzik, de meghallgatják az áldozat rokonait és ismerőseit is. A tűzvizsgálattal párhuzamosan a rendőrség is nyomoz, ők a halál okát kutatják. Amikor tegnap kevéssel 10 óra után a házhoz értünk, már csak a katasztrófavédelem műveleti szolgálata folytatta a helyszíni szemlét.

A mintegy kilencszáz fős falu polgármestere, Tuba Ferenc elmondta: mindenki megrendült a tragédia hírére, és érthető módon a rokonok is össze vannak törve. Arról biztosította a családot, hogy minden segítséget megad. – 28 éve vagyok polgármester, de nem emlékszem rá, hogy történt volna hasonló eset a településen – fogalmazott Tuba Ferenc, aki hangsúlyozta, egy köztiszteletben álló, rendezetten élő családról van szó.

Itt történt a tragédia. Mire a tűzoltók kiértek, már nem égett semmi
Fotó: Horváth Balázs

Amikor ott jártunk, a településen nyugalom volt, a legtöbben már elmentek dolgozni, akikkel azonban találkozunk, mind hallottak az esetről, és nagyon sajnálták, ami történt. Mindenki ismerte az elhunytat, aki már nyolcvan­éves is elmúlt, és korábban a TSZ-ben volt brigádvezető. Elmondták: a férfi egyedül élt, felesége két éve halt meg, ami nagyon megviselte, a szintén a faluban élő fia rendszeresen látogatta. Úgy tudjuk, hétfőn hajnalban is ő ment a házhoz – ahol haszonállatait tartotta –, és ő talált rá édesapjára.

Hangsúlyozzuk: azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi a tűz keletkezése után füstmérgezésben halt meg, vagy már előtte elhunyt, és a tűz csak később keletkezett. Azt, hogy pontosan mi történt, az orvosszakértői vizsgálat fogja kideríteni. Amit azonban a falubeliektől sikerült megtudnunk, hogy a férfi soha nem dohányzott, gázkonvektorral fűtött és korábban műtötték a szívét. Fontos hangsúlyozni, hogy a fűtési szezon mindig kockázatot rejt magában, és szinte nem múlik el úgy év, hogy a kályhából kipattanó szikra vagy a felforrósodott konvektorra, hősugárzóra terített ruha ne kapna lángra és ne okozna tragédiát.

Az eset kapcsán a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is felhívja a figyelmet a honlapján a megelőzés fontosságára. Mint írják, sokan nem gondolnak bele, hogy nemcsak a lángok lehetnek halálosak, hanem a tűz során keletkező füst és a különböző mérgező gázok is. Életet menthet a mennyezeten elhelyezett füstérzékelő, ami füst keletkezése esetén hangjelzéssel riaszt. Fontos tudni, hogy ezek az optikai érzékelők nem a hőt és nem is a lángot érzékelik, hanem a füstöt. Ha a füstérzékelő megfelelően van felszerelve és karbantartva, akkor veszély esetén időben fog jelezni. Tűz esetén másodperceket nyerhetünk vele, aminek köszönhetően időben el tudjuk hagyni a házat és hívni tudjuk a tűzoltókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában