Hulladékból újra élet

2018.11.15. 20:36

A szelektív gyűjtés fontosságáról tanultak a diákok

Rövid, de annál szemléletesebb előadásokon barátkoztak az iskolások a szelektív hulladékgyűjtéssel. Helyi termékeket is kóstoltak.

Tóth Kata

Pados Sárát, Kuglics Patrikot és Molnár Leventét Győrffy Gábor kínálta dzsemes kenyérrel Fotó: Horváth Balázs

A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésével kapcsolatos lakossági szemléletformálásra, akciókra pályázott ez év nyarán az Írottkő Natúrparkért Egyesület. Hulladékból újra élet! – a szelektív hulladékfeldolgozás jövője Kőszegen – ez a projektjük témája. Novemberben road show jelleggel iskolai szemléletformáló prezentációkat tartanak helyi és natúrparki intézményekben, de lakossági tájékoztatót is rendeztek már Kőszegen a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a környezetvédelemről, a környezeti ártalmakról. Tegnap a gyöngyösfalui Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola minden osztálya, 190 gyerek ismerkedett a szelektív hulladékgyűjtéssel és a lebomló termékek használatával.

Pados Sárát, Kuglics Patrikot és Molnár Leventét Győrffy Gábor kínálta
dzsemes kenyérrel Fotó: Horváth Balázs

A sokasodó szemét, a környezet- és a levegőszennyezés nem csak a mi problémánk, a világon mindenhol hatalmas gondot okoz – ezt tudatosította a gyerekekben Somogyi Györgyné, az Írottkő Natúrparkért Egyesület titkára, majd pergő és sokkoló rövidfilmet mutatott nekik, amiből kiderült: az ember hiába képzeli magát a világ urának, közben rengeteg kárt okoz, öli az állatokat, mérgezi a levegőt és a tengereket. Kovács István, a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója a hulladékgazdálkodásról, az újrahasznosításról árult el érdekességeket, és hangsúlyozta: Magyarországon 3,8 millió tonna hulladék keletkezik egy évben. Ha nem kezeljük, csupán a szeméthegy csúcsára kapaszkodhatunk fel, mint a filmbeli ember. A kezelés módjairól is beszélt, de konkrét tippeket is adott, hogyan ne termeljünk szemetet: eldobható műanyag zacskó helyett induljunk vesszőkosárral a boltba, váltsuk vissza az üveget. Az újrahasznosítás is téma volt: az égetés, a deponálás (védett, szigetelt lerakóba kerül a hulladék), valamint hogy mennyi mindent lehet papírból, műanyagból előállítani. Az ötödikes Rába Kristóf kért szót: a környezetbarát energiatermelés jó példáját, az újrahasznosított műanyagból készült napelemeket említette. Tilhof Tamás, az egyesület munkatársa azt tesztelte, menynyit tudnak a tanulók az egyes termékek – például cigarettacsikk, chipses zacskó, pelenka, gumicsizma, akkumulátor – lebomlási idejéről. Vizet, földet, levegőt szennyezni hihetetlen módon káros, elengedhetetlen a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás, összegzett Somogyi Györgyné.

– Ha nem is váltja meg a világot egyetlen beszélgetés és film, már az nagy dolog, ha mindenki csak egy kicsit tesz a jó ügyért, a fenntartható fejlődésért, a pazarlás, a túlfogyasztás ellen. A diákok és a pedagógusok is nagyon nyitottak, tájékozottak, sokszor a szülőt a gyerek neveli otthon. Olyan károkozás folyik, hogy a vízcsapból is ennek a témának kell folynia – hallottuk tőle. A tanóra végén kóstoló következett: a natúrpark területéről helyi termelők csemegéit – lekvárokat, rózsa- és citromfűszörpöt, mézet, gyógyteát – ízlelgettek a diákok, kizárólag lebomló kóstolóeszközökkel, tálakból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában