Esemény az Új Irokéz Galériában

2018.11.19. 11:30

A Westwerk Egyesület ezúttal tárlatnyitóval és mini konferenciával jelentkezett

Két év alatt márkanévvé, fontos kortárs művészeti hívószóvá vált a szombathelyi Westwerk, az a kulturális alkotóműhely és egyesület, amely tényleg alkotóműhelyként működik. Legutóbb előadásokkal – ha tetszik, eseménnyel – kapcsolták össze azt a tárlatnyitót, amely az első időszak akcióit összegzi West Social Event címmel az Új Irokéz Galériában.

Ölbei Lívia

Fotó: VN/WestWerk

Az esemény szónak itt különös jelentősége van. A kulturális-művészeti életnek azon fordulatára utal, hogy a műalkotás alapvető problémája már nem a műalkotásban van, hanem a különböző – időben elgondolható – viszonyokban, viszonylatokban: mindenekelőtt a mű, a művész és a befogadó viszonyában. Ezt a viszonyt gondolja újra folyamatosan – mondhatni, ennek a viszonyrendszernek az újragondolására szerveződött – a szombathelyi Westwerk, amelyben festőművészek, designerek, szobrászok, grafikusok, építészek dolgoznak, működnek együtt, kilépve a megszokott keretek közül (a néző áll egy teremben egy kép előtt), meghódítva (visszaszolgáltatva) a köztereket a művészetnek.

Az első akciót a Csónakázó-tónál (Openart, avagy egy nagy tál betűtésztaleves a tó helyén) Készman József, a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kiállítási és gyűjteményi főosztályának vezetője ajánlotta 2016 őszén, egy napfényes szeptemberi délutánon a szombathelyiek figyelmébe. Illetve bocsátotta rendelkezésükre ezt a speciális játszóteret. Mintha ennek az ajánlásnak a folytatása lett volna az az előadás, amellyel az összefoglaló Westwerk-tárlat megnyitójára készült: Művészet a műalkotásokon túl címmel.

Tárlatnyitó esemény a szombathelyi képtár alatt, az Új Irokéz Galériában
Fotó: VN/WestWerk

A délután előadói között volt Szurcsik János designer, vizuális művész (Ausztriából), aki a Westwerk nyári velemi művésztelepére, szakmai táborába egy gyönyörű csónakot-csónakcsontvázat hozott: mintha abban kéne átvinni a művészetet a túlsó partra. A Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesület tehát 2016. szeptember 24-e óta ezt teszi: csónakokba ülve változtatták betűtésztatésztalevessé a tavat (több hónap komoly mérnöki munkájával megtervezve, aztán mesterként kivitelezve a fölfújható betűket). Az installálás a helyszínen a (mű)alkotás része volt. 2017 februárjában a Process Ivanov alkalmával (már megint a folyamat!) a közönség „fejezte be” a művet, amikor a lisztet a WSSz-aulában széthordva fölfedve Ivanov szavait. Aztán zöldülhettünk a a Fő téren (környezetbarát párnákból madárhangot csalogatva elő); aztán 2017 novemberében megszólalt a Bricolage a Bartók zeneiskolánál. Megint hallatott magáról a Westwerk.

Most „fázisfotók” idézik az Új irokéz galéria falán az elmúlt két év Westwerk-eseményeit. A Process Ivanov liszten járóiról készült felvételek némelyike: műalkotás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában