Ólomkatonák és népszokások

2018.11.12. 07:00

Az apátistvánfalvi gyerekek játékos formában ismerkedtek Szent Márton tevékenységével

Márton-napot szerveztek a szombati rendkívüli tanítási napon az Apátistvánfalvi Kétnyelvű Általános Iskolában. A változatos és vidám programot Kukor Éva és Keresztes-Nagy Edina pedagógusok állították össze és bonyolították le.

Tersztyánszky Krisztina

Saját ólomkatonát önthettek Zöhrer Elréd segítségével Fotó: Vas Népe

A tematikus nap remek alkalom volt arra, hogy az iskola kisebb és nagyobb növendékei játékos formában ismerkedjenek a szenttel kapcsolatos tudnivalókkal. A program a csapatok megszervezésével, a csapatnevek kiválasztásával kezdődött. Azután két rövidfilmet tekintettek meg a gyerekek. Az egyik Szent Márton életét, a másik pedig a Márton-napi szokásokat mutatta be. A gyerekeknek érdemes volt jól odafigyelniük, hiszen az itt elhangzott információk a továbbiakban a vetélkedő részét képezhették. Hat csapatnak hat állomáson kellett bizonyítania felkészültségét.

Az első helyszín a Katonásdi nevet viselte: Zöhrer Elréd segítségével mindenki megönthette a saját ólomkatonáját. Igen érdekes történeteket ismerhettek meg a gyerekek az ólomöntés során. A második állomáson, amelynek elnevezése Márton céhműhelye volt, mindenki elkészített egy ludat kartonból és zseníliából. A Gágogda állomáson libával kapcsolatos dalokat kellett különböző zenei stílusban – rap, rock és pop –, illetve hangszerek segítségével előadni. Ezeket a dalokat a vetélkedő végén minden csapat bemutatta a tornateremben.

Saját ólomkatonát önthettek Zöhrer Elréd segítségével Fotó: Vas Népe

Két feladat is várt a csapatokra a Libator-túra állomáson. Először egy keresztrejtvényt kellett megoldaniuk és közmondásokat összeilleszteniük, majd pedig, hogy senki ne éhezzen Márton-napkor, szendvicseket kellett készíteniük libazsírból, libatöpörtyűből és libamájkrémből, majd azokat zöldségekkel díszíteni.

Interaktív táblán a Püspök-süvegelő állomáson Szent Mártonhoz és a naphoz kapcsolódó népszokások ismeretéről kellett tanúságot tenni. Végül az utolsó megmérettetés a tornateremben zajlott Libakergető néven, köpönyegátvétellel, tollfújással, hordógörgetéssel. Minden csapat menetlevélen gyűjtötte a pontokat.

A nap befejezéseként elfogyasztották a szendvicseket, és Márton-napi kvízkérdésekre válaszoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában