szeszélyesen oszlott meg a csapadék

2018.11.20. 07:00

Beruházások az árvízvédelemért

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei hétfőn tájékoztattak a 2018. évi árvíz- és belvízvédekezésre való felkészülés vizsgálatáról, annak tapasztalatairól.

Tersztyánszky Krisztina

Homozsákokat pakoltak Magyarszombatfánál

Fotó: VN-archív/SZP

Gaál Róbert igazgató elmondta: az igazgatóság működési területén éves szinten átlagos mennyiségű csapadék hullott, havi szinten azonban szélsőséges volt annak megoszlása. Kiemelkedően nagy esőzések voltak májusban és júniusban, ősszel viszont a legkisebb víz­állások regisztrálhatók folyóvizeinken. Vas megyében csak kétszer kellett elsőfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni, és mindössze két hónapig tartott a belvízvédelmi készültség és szivattyúzás. A helyi vízkárok közül ki kell emelni a Vadása I. és II. tározónál bekövetkezett vízkárt, ahol műszaki segítségnyújtásra volt szükség.

A vízfolyások karbantartásával kapcsolatban elhangzott: a cserjével benőtt medrek fenntartásában ez év folyamán előrelépést jelentettek a közfoglalkoztatási program keretében végzett irtási munkák. Ismétlődő probléma az uszadéktorlaszok kialakulása – például a Rábán is – , amelyek eltávolítása csak géppel lehetséges. A fenntartási munkákat a természetvédelmi érdekekkel összhangban végzik.

Homozsákokat pakoltak Magyarszombatfánál
Fotó: VN-archív/SZP

A tározók állapota kielégítő, a góri árvíztározó rekonstrukciója folyamatban van, a lukácsházi tározónál 2019-ben uszadékterelő műtárgy létesül. Az árvízvédelmi töltések sok helyen magassághiányosak, a mértékadó árvízszintek felett csak egyes rövid szakaszokon biztosított az előírt egy méternyi biztonsági tartalék. Az igazgatóság hat védelmi raktárt tart fenn, ahol összesen mintegy 230 ezer zsákot tárolnak. Szükség esetén nyolc nagy és húsz kisebb teljesítményű mobilszivattyút tudnak bevetni, áramfejlesztőkkel együtt.

A fejlesztésekről szólva az igazgató elmondta: a dozmati tározó mellett a legnagyobb beruházás a 3,6 milliárd forint összköltségű Rábavölgy-projekt, mely Sárvárt, Körmendet és Szentgotthárdot érinti. Ennek legnagyobb eleme Szentgotthárdon valósul meg, ahol a várost védő támfalat teljes mértékben átépítik a Rába mederburkolatával egyben. Körmenden a Rába jobb parti, alacsony töltését fogják megmagasítani a két híd között mintegy nyolcszáz méter hosszban, illetve a Büdös ároknál levő zsilipet és szivattyúházat építik át, mert kapacitásuk villámárvizek esetén nem megfelelő. Sárváron szintén egy szivattyúállás kiépítését tervezik. Jelenleg az érintett ingatlanokat vásárolják fel. A tavaszi jó idők beálltával megkezdődnek és 2021-ben be is fejeződnek a kivitelezési munkák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában