Nemzeti Pedagógus Kar

2018.11.22. 07:00

El kell jutni a tanuló ember koráig

Újra kell gondolni a rendszert, ami új pedagógiai kultúrát eredményez, hangzott el a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) Vas megyei területi ülésén.

Tóth Kata

Dr. Zalay Szabolcs, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségének tagja

Fotó: Ohr Tibor

2014-ben alakult meg az NPK, amelynek munkájához Vas megye 2017 novemberében csatlakozott. A megyei küldöttségre pályázók közül tízen vehették át megbízólevelüket: négyen a sárvári, hatan a szombathelyi tankerület közoktatási intézményeiből képviselik a megyét. A területi küldöttek évente két konferenciát szerveznek, ahol oktatáspolitikai kérdéseket, aktualitásokat vitatnak meg. A tegnapi volt az első megyei szintű konferenciájuk: a Dr. Nagy László EGYMI-ben a tankerületekhez tartozó közoktatási intézmények igazgatói vettek részt.

Dr. Zalay Szabolcs, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségének tagja
Fotó: Ohr Tibor

A kar működéséről, jogaikról, a tantárgyakhoz kapcsolódó szakmai tagozatokról is szó esett az ülésen. Dr. Zalay Szabolcs, az országos elnökség tagja előadásában rámutatott: szükséges a paradigmaváltás a magyar iskolákban, ennek lehetőségeit boncolgatta. – Össze kell fognunk, el kell jutnunk a Homo studens, a tanuló ember és a tanuló szervezet koráig.

Marton Judit, a Nemzeti Pedagógus Kar Vas megyei területi elnöke arról beszélt: ez az egyetlen olyan testület, amely minden szinten képviseli a pedagógusokat. Szeretnék bővíteni a Nemzeti Pedagógus Kart – az országban 160 ezer tagjuk van, az aktív tagok száma azonban kevés.

 

Zárásként a Jurisich gimnázium kamarakórusa a magyar népdalkincsből énekelt válogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában