finom ételek, jó borok

2018.11.17. 20:00

Gasztronómiai élmények a csömötei szőlőhegyen

Benépesült szombat délután a csömötei szőlőhegy. A Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesülete immár ötödik alkalommal hívott Pincés kemencés hegybejárásra.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Horváth Balázs

Egy Leader pályázatnak köszönhetően 2013-14-ben épültek meg a helyi szőlősgazdáknál az egységes szabadtéri kemencék. Azóta a pincés-kemencés napok a megyehatáron túlról is vonzzák Lukácsházára a jó borok, a finom ételek és a szép táj kedvelőit. Tavasszal böllérversenyt rendeznek, az őszi, kicsit visszafogottabb hegybejárást pedig elsősorban a családoknak ajánlják almalével, aszalt gyümölcsökkel, forró teával, forralt borral, sok-sok kulináris élménnyel.

Szombaton tizenkét kemencés gazda és a bio-tájház várta a betérőket. Bizony nem volt könnyű bejárni a hegyet, és végigkóstolni azt a sok finomságot, amivel a házigazdák készültek. Sántha Tibor és Sári asszony pincéjénél kaporral hintett kemencés lángos került a forró platnira. Sokan várták, hogy kisüljön az újabb adag hagymás, fokhagymás finomság. Iski-Nagy Lilinél is nagy volt a sürgés-forgás. Alaposan kihasználják a kemencét, szívesen látják itt a vendéget akkor is, ha épp nincs falurendezvény. Vargányapörkölttel meg rétessel kínálnak, Virág János polgármester pedig egy szép darab sült oldalassal kerül elő a pince mélyéből. A fák között kemenesmihályfai vendég csapat sütögeti tárcsán a cicegét, vagy ha úgy tetszik, tócsnit vagy lapcsánkát. Takács Balázs polgármester és barátai már többször jártak itt böllérfesztiválon. Hívták őket most is, hát eljöttek, s ha már jöttek, hoztak ízeket is. A lapcsánka mellé rinzlingszilvánit kínálnak. Sütögetünk és beszélgetünk, ápoljuk a barátságot – mondják.

 

Bognár Györgyné pincéje előtt hosszú asztalon rengeteg sütemény, kemencében sült rétes, no meg házikenyérrel kóstolható tökmagolajos túró, csirkemájas pástétom, vargányakrém. És akkor még nem említettük a rakott káposztát, ami szintén a kemence gyomrában érett tökéletes kompozícióvá. Szeretjük a vendégeket, ismerjék meg a mi csömötei hegyünket, hiszen olyan sok szépség van itt – mondja tiszta szívvel a háziasszony.

Fent a kilátó mellett, a Hegypincénél a borbarát hölgyek sütik a lángost, a langallót, fortyog a sütőtök krémleves, szenvicsek, aszalt gyümölcs, forralt bor várja a vendégeket. Bár még nem jött el az újbor bemutatásának napja, már lehet kóstolni a 2018-as Zweigeltet.

Ha lesz elég bevétele a rendezvények, abból megint valami egységes kellékkel gyarapodnak a kemencés pincék – tudjuk meg Lukácsháza polgámesterétől és dr Jónás Zsigmondné Marikától, az egyesület elnökétől. Valamit vissza is kapnak abból a sok munkából, amivel a nap sikeréhez, a maguk és a falu jó hírének gyarapításához hozzájárultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában