kézzelfoghatóvá tették a félnivalókat

2018.11.05. 11:30

Hétszázötven túrázó a szellemek útján

Immár hatodik alkalommal szervezte meg az orfalui Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület a Szellemek útja – szellemek éjszakája – programot, amely az idén a szokásosnál is nagyobb kihívás elé állította az esemény körül bábáskodókat. Halottak napja környékén különösen nagy jelentőséget kapnak a régiek hiedelemvilágából ránk maradt szellemek.

Civil/Horváth R. László

Fotó: Horváth R. László

Az előzetes érdeklődés és regisztráció alapján minden eddiginél nagyobb létszám számára kellett átélhetővé tenni a szlovén hiedelemvilág érdekességeit. Az egyesület kezdeményezése remek példa arra, hogy miként lehet a nemzetiségi ismeretterjesztést és a hagyományőrzést olyan módon megközelíteni, hogy az sokak számára vonzó és szórakoztató programot eredményezzen. A boszorkányos hangulat az idén már az éjszakai túrát megelőző nap a tetőfokára hágott az orfalui, a Kis Triglav melletti tájházban. Az apátistvánfalvi kéttannyelvű általános iskola tanulói látogattak el ide, akik a Kulturális Örökség Intézet támogatásának köszönhetően ismerkedtek az erdőben és a menekülőszobában lévő „borzalmakkal”, amelyek elől persze időben el kellett menekülniük.

Soha nem látott mértékű érdeklődés kísérte a borzongató programot
Fotó: Horváth R. László

Játékos formában tudták meg, kik is voltak azok a titokzatos lények, akik eleik hiedelemvilágában éltek. Például azt, hogy a lidérc nem más, mint egy manó alakjában megjelenő, hol segítő, hol ártó lény, s hogy a házakba általában a kulcslyukon keresztül szokott belopózni. Reméljük, ez után a rendhagyó tanóra után senki nem álmodott rosszat! A programra az a körülmény adott lehetőséget, hogy még a nyár elején elkészültek a tájházban azok a szobák, amelyek vizuálisan mutatják be a 18-19. századi szlovénség kézzelfogható félnivalóit. Az oktatószobából való kiszabadulás után aztán „élesben” folytatódtak az izgalmak. Még szinte le sem nyugodott a nap, amikor máris látszott, hogy ezen az éjszakán kicsinek fog bizonyulni az orfalui sötét erdő. Nemcsak helyiek jöttek el, hanem sokan érkeztek a környező településekről és a szlovén határ túloldalán levő falvakból is. Holecz Károly, a Rábavidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: tavaly mintegy négyszázan, az idei évben pedig hétszázötvenen teljesítették a gyalogtúrát, amelyet évszázadok óta a „szellemek útjának” neveznek az itt élők. Erre a napra nagy körültekintéssel készülnek az egyesület tagjai. Jelmezeket készítenek, a túra előtt végigjárják a terepet, és kijelölik maguk között a szellemek és lidércek tanyáit.

Ahogy leszállt az est, az erdő így most is megtelt titokzatos lényekkel.

A négy kilométeres éjszakai gyalogtúra során a halált megvető bátorsággal felvértezett résztvevők borzongva ismerkedtek azzal a világgal, amitől az emberek pár száz évvel ezelőtt rettegtek ezen a tájon. Az erdők és völgyek közt élő népek hiedelemvilágában mindig is léteztek jó és rossz tündérek, szellemek. Mindig féltek valamitől vagy valakitől, ezeket különböző lények formájában személyesítették meg. A Rába-vidéki Fekete-tó környékén így születtek meg – az emberek képzeletében – a lidércek, az ördögök, a tüzeslidércek, a garabonciások és a boszorkányok.

A jó időnek, valamint a szervezők felkészültségének köszönhetően a túrázók mindegyike sikeresen végigjárta az utat, így a résztvevők végül hatalmas örömtüzet gyújtottak. A tábortűznél a szlovéniai D-dúr együttes muzsikált. Az éjszakába nyúló program kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a ma élő nemzedék hátborzongató betekintést nyerjen az egykor élt ősök mindennapjait benépesítő szellem(i)világba, nem feledve az ártó lények elleni küzdelem fontosságát.

A Szellemek útja című programot a Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület a határon átnyúló együttműködést lehetővé tevő ESCAPE projekt révén, ennek anyagi támogatásával szervezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában