Játék Szent Márton mai gyermekeivel

2018.11.08. 14:00

Időutazók, Marslakók mérkőztek az Oladi Ludakkal

Szent Márton gyermekei címmel rendeztek helytörténeti felfedező játékot az Agora MSH-ban.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

A Szent Márton-templomot előzetes felkészülés során tekintették meg az iskolások, a templom történetéről, Szent Mártonról és az emlékhelyről dr. Kiss Gábor régész tartott előadást. A gyerekek figyeltek és sokat fényképeztek, de a tegnapi vetélkedőn kiderült, hogy maradtak fehér foltok, van még mit tanítani a témában – tudtuk meg Kiss Andrea tagintézmény-vezetőtől, aki azt is elmondta, hogy a Gyermekek Háza már több mint tíz éve szervez Szent Mártonnal kapcsolatos vetélkedőket, hogy az iskolás generációkkal feldolgozzák a szent életét és helytörténeti vonatkozásait. Idén az Iseumot választották külső helyszínül.

Az izgalmas felfedező játékra hét csapat nevezett. A sportházban egy tízperces Szent Márton-filmhez kapcsolódtak a kérdések, illetve a Szent Márton-templomban hallott előadáshoz, az Iseum Varázslás és csillaghit című kiállításában kérdőívekkel mentek körbe a gyerekek a tárlaton. Katonáné Nagy Mária rendezvényszervező elmondta: a két helyszínen 40-40 perces feladatmegoldás várt a résztvevőkre, a feladatok a csapatok együttműködőkészségére, kreativitására, a történelmi ismereteik alkalmazására épültek. Tetszett a gyerekeknek a játékban a feledékeny Martinus Aetius, a savariai elit lándzsás osztag katonája, aki a hét minden napján elveszítette kincstári felszerelésének egy-egy darabját.

 

Meg kellett találni, melyik darab melyik istenhez és a hét melyik napjához tartozik. A tunika Aphroditéhoz, péntekhez, a saru Szelénéhez, hétfőhöz, a kard Zeuszhoz, csütörtökhöz, a pajzs Hélioszhoz, vasárnaphoz, a lándzsa Kronoszhoz, szombathoz tartozott. Volt sok kuncognivaló a varázslórecept összeállításában, a gyógyító ráolvasáshoz volt lókoponya, hajtincs és némi szárított fűszer, a sötét varázslathoz az összekötözött kaméleonért szalajtani kellett a varázslósegédet.

Az idei Szent Márton-vetélkedőn első lett a Paragvári iskola Márton testvérei csapata, második a Paragvári iskola Hagyományőrzők, harmadik a Zrínyi iskola Marslakók, negyedik az Oladi iskola Olad lúdjai, ötödik az Oladi iskola Időutazók, hatodik a Bercsényi iskola Püspökfalatkák, hetedik pedig a Nyitra Utcai Általános Iskola Gedeon Gúnár csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában