Macskakommandó

2018.11.07. 07:00

Kevesebb lesz a kóbor cica Vas megyében – a beteg állatokon segítenek

Nyugat-­Európában már vannak hasonló kezdeményezések, és az országban sem példa nélküli, Vas megyében viszont az: macskakommandó kezdte meg működését Kemenesalján. Nem a házi szaporulatokban „tesznek rendet”: a nem kívánt macskaszaporulatok felszámolása a cél.

Bakos Ágnes

Két „kommandós”: Szele Nikoletta és dr. Sebestyén Melinda az elsőkét cicával

Fotó: SKMK Alapítvány

A napokban megkezdte munkáját a macskakommandó, amelynek célja, hogy a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány működési területén feltérképezze és ivartalanítsa a szabadon kószáló macskakolóniák egyedeit.

Bécsben is így működik: az állatvédők befogják, ivartalanítják és visszaengedik a macskákat. Az osztrák fővárosban persze előrébb járnak, nem csak időben, és Európa más területein is folyik ilyen munka: például támogatójukat, a svájci Susy Utzinger Alapítványt említette Minárcsik Sándor a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány képviseletében.

– A macskák fülének apró megkurtítása jelzi, hogy ivartalanított, ellátott állatok, így lesz a kemenesaljai cicákkal is – mondta, hozzátéve, hogy dr. Sebestyén Melinda az az önkéntes, aki magára vállalta a feladatot, de természetesen számít az alapítvány további segítőkre is.

Fotó: SKMK Alapítvány

A sárvári állatorvos, dr. Németh Gábor és csapata fogadja a cicákat. – Most is vittünk reggel kettőt. Betettük hozzájuk, amikor a nap folyamán lesz rá idejük, kapacitásuk, ivartalanítják őket, aztán mehetünk értük – mondta el a szakmai segítségről Sándor.

Az egészséges cicákra csak az ivartalanítás vár, aztán máris költöznek vissza a megszokott életterükbe. A beteg macskákat azonban nem hagyják magukra: azokat gyógyíttatják és igyekeznek elhelyezni.

Két „kommandós”: Szele Nikoletta és dr. Sebestyén Melinda az elsőkét cicával
Fotó: SKMK Alapítvány

És örökbe is adnak macskákat, ha lesz rá igény. Minárcsik Sándor kiemelte: nem a házi szaporulatokban „tesznek rendet”, nem a gazdával élő macskák ellátása a cél, erre nincs kapacitásuk, sem anyagi lehetőségeik.

Az anyagiak kapcsán pedig elmondta: macskaeledelt, a cicák befogásához szükséges eszközöket szívesen fogadnak, és külön számlát nyitnak majd a macskakommandó segítésére, most az alapítvány számlaszámán keresztül támogathatja bárki a kommandó munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában