Veszélyes iratok

2018.11.29. 13:00

Kutató és oktató munkát szolgálnak az új levéltári forráskiadványok

Vas megyei érdekességekről is hallottunk a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Vas megyei egységénél tartott rendezvényen, ahol a Reformáció 500 MNL-projekthez kapcsolódó forráskiadványokat mutatták be.

Merklin Tímea

Kovács Eleonóra, az MNL főlevéltárosa

Fotó: Unger Tamás

A Mi úgymond mennyei polgárok vagyunk… című reprezentatív, képes kiadványt Kovács Eleonóra, az MNL főlevéltárosa, projektvezető ismertette, ez országos válogatás a magyarországi protestantizmus történeti emlékeiből. Benne van például I. Miksa király 1567-ben Pozsonyban kelt parancslevele a városvezetésnek címezve, de a szombathelyi polgárokhoz fordulva, amelyben felszólítja őket, hogy ne tűrjenek meg protestánsokat a falaik között. Felhívja valamint a figyelmet arra, hogy veszélyes iratok, gyanús olvasmányok terjednek, amelyeket nem szabad továbbadni, terjeszteni.

Kovács Eleonóra, az MNL főlevéltárosa
Fotó: Unger Tamás

A 75 dokumentumot tartalmazó kötetben evangélikus csarnok- és magtártemplomok tervrajzai is szerepelnek 1783-ból, amikor a protestáns közösségek már szabadabban építkezhettek. Csarnoktemplomra példa az abban az évben épített kőszegi evangélikus templom, de ugyanekkor kapott templomépítési engedélyt Vas vármegye területén több, ma már Ausztriához tartozó település (Kukmér, Ókörtvélyes, Felső-újlak, Hárspatak, Hidegkút, Jobbágyújfalu, Szalónakújtelek, Tobaj, Németcsencs).

A másik, Forrásaink a reformációról című kötet forrásanyagát helyi kutatók gyűjtötték, Söptei Imre, a kőszegi fióklevéltár vezetője szerkesztette. A forráskiadványok minden időben arra valók, hogy megkönnyítsék a középiskolások, egyetemisták, helytörténészek kereséseit, kutatómunkáját: az eredeti, kéziratos, sokszor idegen nyelvű források átírásait lehet olvasni bennük mai magyar nyelven, nyomtatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában