Szent Márton-ünnepség

2018.11.11. 07:54

Lámpások a templomtól a művelődési házig – Jánosházán is megünnepelték Mártont

Változatos lámpásokkal vonultak kicsik és nagyok végig Jánosházán Szent Márton ünnepe jegyében szombat este.

Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes

Gyerekek, szüleik és nagyszüleik közösen vonultak különféle lámpásokkal a katolikus templomtól a művelődési házig. Bodorkós Imre katolikus plébános elmondta: a plébánia több településén is hagyomány már a Szent Márton-ünnepség. – Vashosszúfaluban is tartottunk egy nagyon jól sikerült Szent Márton-ünnepséget. Néhány esztendővel ezelőtt vezettük be, a gyerekek és a felnőttek körében is népszerű – mondta el. A Szent Imre iskolában bemutatott misével kezdődött a szombat esti ünnep, a plébános emlékeztetett, hogy még nem készült el a templom, ezért az ideiglenes helyszín.

Fotó: Bakos Ágnes

A mise után a Mária-kerten keresztül vitt a lampionos felvonulás útja, közben Szent Márton-kiflit osztottak meg egymással. – Ahogy Szent Márton is megosztotta köpenyét a koldussal, mi is meg akarjuk osztani a szeretetet egymással ilyen szimbolikus és a mindennapokban valóságos módon is – mondta Bodorkós Imre.

Elmondta még, hogy a Szent Imre iskola és a Batthyány iskola diákja, és még a jánosházi óvodások is sokat hallanak ilyenkor Szent Mártonról.

Fotó: Bakos Ágnes

A felvonulás résztvevői változatos, kreatív lámpásokkal világították meg útjukat: voltak libát ábrázoló fényforrások, de Márton alakját is idézték lámpások, sőt, modern, LED-es lampion is volt a sorban. Lila hagymás zsíros kenyér vacsorával zárult a jánosházi Márton-napi felvonulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában