Mi történhetett a beteggel?

2018.11.22. 19:55

Lánya szerint bántalmazhatták az édesanyját, a kórház ezt kizárja

Megrázó fotókat közölt szerdán este a közösségi oldalon a körmendi Holdosi Bernadett a Markusovszky kórházban fekvő nagynénjéről, S. Lászlónéról. A kórház belső vizsgálatot indított az ügyben.

Vas Népe

S. Lászlónét múlt hétvégén ilyen állapotban találták a hozzátartozói

Fotó: Facebook

A 41 éves pszichiátriai beteg, S. Lászlóné négy hete került a Markusovszky kórház pszichiátriai osztályára, ahonnan a hétvégén a sürgősségi osztályra szállították, a poszt tanúsága szerint azért, mert „félrenyelt evés közben, és víz került a tüdejébe”. Amikor rokonai november 19-én, hétfőn meglátogatták, már a tüdőgyógyászati osztályon kezelték. Holdosi Bernadett azt írta bejegyzésében: „szörnyű látvány fogadott bennünket, a nagynéném arca és szeme lila foltokkal volt tele, és fel volt dagadva a szeme, úgy, hogy az egyik szemével nem is látott.” A hozzátartozók arra gyanakodnak, hogy a beteg nőt bántalmazták, sérelmezik, hogy nem kaptak tájékoztatást az állapotáról, és a végére akarnak járni a történetnek.

A nő gondnoka, a lánya, Annamária annyit mondott: az édesanyám skizofrén, magatehetetlen, sem védekezni, sem bántani nem tud senkit, egy eséstől – a földön találták meg, miután félrenyelt – pedig nem keletkezhetnek ilyen sérülései. Közben kiderült, hogy S. Lászlóné hetekkel korábban, még az otthonában is elesett, négy hete darabos orrcsonttöréssel került a szombathelyi kórházba. A lánya szerint azonban azok a sérülések két hét alatt meggyógyultak, nem lehet közük a mostani vérömlenyekhez. Annamária tegnap reggel is hívta a pszichiátriai osztályt, hogy érdeklődjön az édesanyja állapotáról. Azt a választ kapta, hogy nemrég átszállították a baleseti sebészeti osztályra. A traumatológián egy doktornő arról tájékoztatta: pápaszem-hematómája van az édesanyjának (ilyenkor az egyik vagy mindkét szem körül kékes elváltozás, vérömleny figyelhető meg, de a szemben is lehetnek bevérzések), délután aztán személyesen járt a pszichiátriai osztályon, tisztán akart látni az ügyben.

S. Lászlónét múlt hétvégén ilyen állapotban találták a hozzátartozói
Fotó: Facebook

Elkérte a leleteket, egy zárójelentést kapott meg, ami a pszichiátriai osztályon készült, de a többi tartalmáról is tájékoztatták. Annamária úgy érzi, a lényeget még mindig nem tudja, sőt, egyre bonyolultabbnak találja a történetet, és további lépéseket fontolgat az ügyben. Már csak azért is, mert az édesanyjától tegnap is megkérdezte, mi történt vele, ő pedig újra azt állította, amit korábban, hogy elesett, és azt is, hogy bántották.

Az ügyben természetesen megkerestük a Markusovszky kórházat, prof. dr. Nagy Lajos főigazgató válaszát változtatás nélkül közöljük: „Egy közösségi oldalon a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat kritizáló és vádló bejegyzés jelent meg. Az ügyben belső vizsgálat történt, ami alapján megállapítható, hogy a betegnél a sérülések két baleset következményei. Egyrészt kórházi felvétele előtt történt arcsérülés, emiatt akkor szabályos traumatológiai ellátásban részesült. Másrészt bent fekvésekor félrenyelés miatt életveszélyes állapot alakult ki. Életét az azonnali életmentő beavatkozásokkal sikerült megmenteni. A beteg ellátása a szakma szabályai szerint történt, szakmai hibát, gondatlanságot vagy bántalmazást a vizsgálat nem derített ki.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában