In memoriam

2018.11.09. 07:00

Marosits Józsefre emlékeztek Nemesrempehollóson

November 5-én, 68 éves korában elhunyt a szombathelyi születésű Marosits József (1950–2018) szobrász- és grafikusművész, költő, aki Nemesrempehollóson élt egy öreg parasztházban.

Merklin Tímea

Az előtérben Marosits József

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

Komplex terveket szőtt évi egy nagy rendezvényhez, mindig több művészeti ágban közvetítette gondolatait, érzéseit, érdemes volt rá figyelni, szellemi-lelki gazdagságának népes törzsközönsége volt. Könyvbemutatóin és kiállításain is találkoztak a múzsák: az irodalmi élményt képzőművészeti alkotásokkal, zenével tette teljessé, a szobrok, grafikák nem maradtak verskíséret nélkül. Idén nyáron valósította meg legutóbbi ilyen rendezvényét a Berzsenyi könyvtárban. Minden programja élő alkotás volt. Sokan szerették benne, hogy nem fél megélni, amit lát, érez, hanem művészi gesztusokkal nyomban transzformálja, birkózott az öregséggel, a betegséggel, a mindennapok kínjaival.

Az előtérben Marosits József
Fotó: VN-archív/Szendi Péter

Utolsó, körmendi kiállításán már nem lehetett ott, kórházba került, és nem tudták megmenteni az életét. Aznap szedték le Fohász című tárlatát, amikor meghalt. A címadó szobor: az ég felé nyúló két kéz. Annyi mindent akart még. Fiaitól, Zoltántól és Tamástól tudjuk, hogy nyomdakész volt a tizenegyedik verseskötete, ki akarta adni, de már nem sikerült. A gyermekeire bízta sorsát. Ennek egyik versében írta: A fájdalom meggyötör, / kedvem elhagy végleg, / újrafogalmazódik / lelkemben az „élet”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában