Az emlékezés gyertyái

2018.11.01. 20:04

Megyeszerte elhunyt szeretteikre emlékeztek a temetőkbe látogatók

Gyertyák ezreinek fénye világította be mindenszentek estéjén a Jáki úti temetőt, ahol tegnap este ünnepi műsorral emlékezett a város azokra, akik már nem lehetnek közöttünk.

Vas Népe

Fotó: Jámbori Tamás

Autók hosszú sora kígyózott csütörtökön délután a Jáki úti sírkerthez vezető úton, emlékezők százai látogattak ki elhunyt hozzátartozóik nyughelyéhez a temetőbe. A városvezetés a hagyományokhoz hűen Szombathely több pontján helyezte el az emlékezés koszorúit. Dr. Puskás Tivadar polgármester Illés Károly alpolgármesterrel rótta le kegyeletét a Szent Márton temetőben dr. Újvári Ede néhai polgármester síremlékénél, mécsest helyeztek el Brutscher József, a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó és Mentőszolgálat megalapítójának nyughelyénél.

 

Azt követően a Kálvária dombnál megkoszorúzták a 83. gyalogezred emlékére emelt első világháborús szoborkompozíciót. A halottak napi megemlékezés előtt a Jáki úti temetőben a Kürtös szobra I. világháborús emlékműnél, és a II. világháború szombathelyi áldozatainak emlékére és

 

Az embertelenség áldozatainak emlékére készült alkotásnál, valamint Wagner András és Éhen Gyula néhai polgármesterek sírjánál rótták le tiszteletüket és helyezték el koszorújukat, virágaikat. Késő délután a ravatalozó előtt tartott irodalmi műsorral méltó módon adóztak az elhunytak emlékének. Az emlékműsorban a történelmi egyházak képviselői: Székely János szombathelyi megyéspüspök, Jakab Bálint református lelkész valamint Torma-Hasza Mónika másodlelkész szavait hallgathatták a megjelentek. Az ökumenikus imát követően a résztvevők elhelyezték mécseseit a ravatalozó lépcsőjén.

Sárvár

Az első gyertyák és koszorúk már mindenszentek előestéjén megjelentek a sárvári temetőkben. A városgondnokság fenntartásába tartozó Soproni úti, a hegyközségi új köztemető és a rábasömjéni temető a hosszú hétvégén korlátozás nélkül látogathatók.

Őriszentpéter

Sokan helyezték el az emlékezés gyertyáit, koszorúit az őriszentpéteri temetőkben is. A négy sírkert környékén nem tapasztaltak fennakadást, a temetőket könnyen meg lehetett közelíteni október 31-én és november 1-jén is. Rendőri forgalomirányításra nem volt szükség a városban, az egyenruhások a fokozottabb jelenlétükkel tartották fenn a rendet. A város tegnap 18 órától tartotta ökumenikus halottak napi megemlékezését a Őriszentpéter köztemetőjében.

Velem

Virágba borultak a falvak sírkertjei is. A velemi temetőben már október utolsó estéjén mécsesek világították meg az utat, itt éjszakára sem zárják a kapukat, többen érkeztek 20 óra után is szeretteik sírjaihoz. Az emlékezők elővigyázatosak voltak: nyitott lángú gyertyák helyett üvegbe, fém fedelű műanyagba zárt mécseseket tettek a sírokra, azokat hagyták csak égve. A távol nyugvókra emlékeztető kereszt alá is nagyon sokan helyeztek virágot, mécsest.

Bük

Kisebb bokrok, egész kis virágszigetek az év minden napján díszítik a büki temető sírjait. Sok a gyökeres, kiültetett virágdísz szerte a temetőben. Mindenszentekre gyertyák és mécsesek, friss koszorúk is kerültek a virághalmok közé. A büki temető rendezésében hosszú távú terv, hogy a zöld területeken ligetes, parkos területeket alakítanak ki.

Vasvár

A temetőt legtöbben, háromszázan csütörtökön délután 15 óra körül keresték fel. Ez a látogatószám volt jellemző este, a gyertyagyújtás, emlékezés idején is. Idén kedvezett az élővirág-vásárlási kedvnek, a temetői sírokra a nagyvirágú krizantémfajtákból és a teniszlabda nagyságú, közepes nagyságú virágúakból is kerültek csokrok. A legtöbben a cserepes fajtákból vittek.

Körmend

Azt tapasztaltuk, a körmendiek a nagy tömeg ellenére még mindig november 1-jén járják a temetőt.

Ehhez a helyi temetkezési vállalat rendkívüli nyitvatartási időt és közlekedési rendet vezetett be, ami még tart a következő napokban is. A kapukat 7 órakor nyitják és 20 óráig bárki bemehet. Idén is gondoltak az idősekre, és azokra, akik nehezen mozognak: nekik sötétedésig engedélyezett autóval is behajtani a temetőbe.

Fotók: Jámbori Tamás

A rendet a rendőrök és a polgárőrök együtt őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában