Helyi viszonyok szerint

2018.11.27. 07:00

Miért kapcsol be olyan későn a közvilágítás reggel?

Időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon a reggeli és az esti szürkületben miért nincs közvilágítás. Sőt, tegnap reggel a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen egy Ford elgázolt egy gyalogost, majd megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott – szintén szürkületben.

Horváth Balázs

Alig észrevehető a fekete kabátot viselő gyalogos

Fotó: Horváth Balázs

Hétfő reggel fél 7-kor pedig éppen egy gyalogos kelt át Szombathelyen, a Dolgozók útján a kijelölt gyalogátkelőhelyen, amikor egy autó elgázolta. A balesetet okozó jármű megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A gyalogost a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Úgy tudjuk, hogy a balesetnek volt szemtanúja, és a jármű több letört alkatrészt is hátrahagyott a helyszínen. A rendőrség igazságügyi szakértő bevonásával vizsgálta a baleset körülményeit, illetve a környék térfigyelő kameráit is átnézték. A gyalogost elütő autó egy sötét színű, kicsi autó volt, a jobb eleje sérült a járműnek. A rendőrség kora este elfogta a gázolót.

A közvilágítással kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a városháza sajtósának is, Barki Andrea elmondta, hogy a lámpák pontos bekapcsolása központilag, az országos hálózat részeként történik egy, a hálózaton keresztül küldött jellel. A kapcsolási időpontok a napkeltéhez és a napnyugtához vannak hangolva, az ország egyes részein a helyi viszonyok szerint.

Alig észrevehető a fekete kabátot viselő gyalogos
Fotó: Horváth Balázs

Megfigyelésünk szerint általában akkor tűnik úgy, hogy nem a megfelelő időpontban gyulladnak ki a lámpák, amikor borús, ködös, csapadékos idő van, ezért ilyenkor egy körülbelül negyed-fél órás időszakban nagyon óvatosan kell közlekedni. Ez nemcsak az autósokra, de a gyalogosokra is igaz, inkább mondjunk le az elsőbbségünkről, mert hiába mondja egy baleset után valaki esetleg a kórházban fekve, hogy de neki volt elsőbbsége, ha megsérült, ez csekély vigasz. Fontos, hogy már a szürkület kezdetekor minden biciklis kapcsolja be a lámpáját, a gyalogosok pedig a ruházat színének jó megválasztásával tudnak sokat tenni a biztonságukért: sötét ruhában később veszik őket észre, mint egy világosban. Az autósoknak javasoljuk, hogy a téli időszak kezdetével ne csak a nappali menetfényt használják, de kapcsolják be a tompított világítást is mindig elinduláskor, mert a menetfény mellett a hátsó helyzetjelzők például nem világítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában