Néha a szülő felé irányul a düh

2018.11.25. 11:30

Mindennapi jelenség, sőt, az egészséges fejlődés része a testvérféltékenység

Testvérekkel az élet címmel Tóth Tímea gyógypedagógus tartott előadást a Kincses-lak Fejlesztő és Terápiás Központban.

Tóth Kata

Érdemes a nagy testvért már a kórházba bevinni, bevonni a kicsi gondozásába

Fotó: Pixabay

Múlt heti rovatunkban azt jártuk körül, mi az ideális korkülönbség a testvérek között. Tóth Tímea arra vonatkozóan is adott ötletet, hogyan és mikor mondjuk meg elsőszülöttünknek, hogy kistestvére születik. E heti témáink: hogyan érhetjük el, hogy a testvérek szeressék egymást, szükségszerű-e köztük a féltékenység?

A szakember szerint mindennapi jelenség, sőt az egészséges fejlődés része a testvérféltékenység. Van, akinél erősebben, másnál kevésbé jön elő. Minél kisebb egy gyerek, annál inkább érzelmileg éli ezt át, és annál kevésbé szabad azt mondanunk: te vagy a nagyobb, légy te az okosabb. Az öt-hat éveseknek már sokkal jobban tudunk és szabad a tudatára hatnunk.

Érdemes a nagy testvért már a kórházba bevinni, bevonni a kicsi gondozásába
Fotó: Pixabay

Szerencsésebb esetben a szülő felé irányul a düh, anyára haragszik a nagy, rajta vezeti le a feszültségét. Ha változik a nagyobb gyerek viselkedése, vagy saját magát bántja, például tárgyakat dobál, azzal mindig felhívja magára a figyelmet – le kell állítani egy rövid mondattal: „Ezt ne csináld!” Nehezebb eset, ha a baba felé irányul a féltékenység: őt üti meg a nagy, mintha véletlenül odacsapna. Ha még hetek múltán sem lehet őket kettesben hagyni, érdemes segítséget kérni. Szelíd módszer a féltékenység leküzdésére, ami akár fél évig is elhúzódhat: egy másik szituációban kompenzálni, mondjuk anya- vagy apanappal. Ne adjuk folyton a nagyszülőhöz a nagyobb gyereket, és ne távolítsuk el néhány hétre otthonról, miután a pici megszületett, hiszen neki az anyukája hiányzik – javasolja a szakember.

Érdemes a nagy testvért már a kórházba bevinni, bevonni a kicsi gondozásába, ha nem hárítja. Ez a későbbi önállósodáshoz és önellátáshoz hasznos lesz. Ugyanakkor nem szabad folyamatosan a nagyra sem bízni a kicsit. Nincs csodarecept, hogyan szerettessük meg egymással a testvéreket, csak annyi, hogy legyenek bár külön- vagy azonos neműek, vegyük őket körül érzelmes, szerető helyzetekkel, családi harmóniával, amiben helye van az ölelésnek, ahol kimondjuk: szeretlek. Ugyanannyira lehet szeretni minden gyerekünket, de mindegyiknél kicsit más minőségű az érzés.

Tóth Tímea arra biztat: hangoljuk össze mielőbb a két gyermek napirendjét, ez a szülők dolgát is megkönnyíti. A közös esti mese félhomályban, bekuckózva például fontos lépés, ha a célunk az, hogy a gyerekeink jó testvérek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában