Helyi közélet

2018.11.26. 10:00

Rábavidék ihlette alkotások – A parlamenti szószóló is sürgeti egy állandó galéria létrehozását

A 17. Nemzetközi Művésztelepen készült művekből nyílt kiállítás pénteken a Szlovén Kulturális és Információs Központban.

Tersztyánszky Krisztina

A kiállítás egy hónapig látogatható a Szlovének Házában

Fotó: Szendi Péter

A Magyarországi Szlovének Szövetsége, a Lendvai Galéria és Múzeum, valamint Szentgotthárd Város Önkormányzata minden augusztusban megrendezi egyhetes alkotótáborát, melyen az elmúlt évek alatt csaknem az egész világból megfordultak már vendégművészek. Az itt készült alkotásokat hagyományosan karácsony előtt tárják nagyközönség elé a Hotel Lipában. Ezúttal öt szlovén, egy magyar, két horvát és két romá­niai magyar alkotó festményeit, illetve szobrait állították ki.

A kiállítás egy hónapig látogatható a Szlovének Házában
Fotó: Szendi Péter

A megnyitón Kissné Köles Erika, a szlovén nemzetiség parlamenti szószólója méltatta a kezdeményezést. Felidézte: az ezredforduló évében Hirnök József és Gerics Ferenc arra az egyetértő gondolatra jutott, hogy a magyarországi szlovén Rábavidék valódi paradicsom lehet alkotóművészek, festők, szobrászok számára. Lehetőségek széles tárháza adott az alkotáshoz: lelki, érzelmi gazdagságot indukáló környezet, szerény, de mégis derűt árasztó, tiszta lelkű, nyitott, szorgalmas emberekkel, akik mindmáig ezernyi sajátos titkot hordoznak szívükben az elhallgatott fájdalmak és félelmek nyomán.

A szószóló asszony hozzátette: megoldandó feladat, hogy a műalkotások számára egy művészeti galéria létesüljön a városban. Ígérte: az ügy érdekében a rendelkezésére álló eszközök felhasználásával minden követ meg fog mozgatni.

A kiállítás egy hónapig látogatható a Szlovének Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában