Szövetségben a nyugdíjasokért

2018.11.23. 17:30

Sok területet átfognak, programokat szerveznek, hogy aktívan teljenek az évek

Vas megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége és Képviselete – ez a teljes neve a megye talán legtöbb idős korú nőt és férfit tömörítő szervezetének. Szerteágazó tevékenységükről Dancs István eddigi és Molnár Árpád októberben megválasztott új elnökkel beszélgettünk.

Tersztyánszky Krisztina

Dancs István és Molnár Árpád elmondták, minden területnek megvan a maga felelőse

Fotó: Unger Tamás

Ha már a szervezet méretéről szóltunk, kezdjük a számokkal. Vas megye területén harminc különböző nyugdíjas klub és egyesület tartozik a szövetséghez, összesen mintegy 1200 taggal. Az egyes klubok létszáma húsztól akár hatvan, nyolcvan személyig is terjedhet. 17 klub a megyeszékhelyen, 13 más településeken működik. A munkát kilenctagú elnökség vezeti, a tagdíj pedig kétszáz forint évente.

A nyugdíjas szövetség tagjainak sorába kerülni nem ördöngösség. Aki a szervezethez tartozó bármelyik klubba belép, az automatikusan tagja lesz a szövetségnek. Innentől kezdve élhet a tagoknak járó mindenféle joggal, részt vehet a kiajánlott programok bármelyikén.

– A vezetőségen belül minden fontos területnek megvan a maga felelőse – magyarázza Dancs István, aki hét éven keresztül vezette a vasi szövetséget. – Így például egyvalaki a sporttevékenységgel foglalkozik, más a kultúrával, megint más a kirándulásokat vagy a színház- és mozilátogatásokat szervezi. Szerencsére a klubtagok aktivitásával nincs gond. Dancs István megemlíti például az Ezüstkor mozibérletet, a vetítéseket harminc taggal kezdték, és ma már telt ház van. Ugyancsak népszerű a kedvezményes tagi színházbérlet. Évente több alkalommal is kirándulást hirdetnek, már az egész Dunántúlt beutazták.

Molnár Árpád, aki még csak néhány hónapja „csöppent bele” ebbe a forgatagba, csak a fejét kapkodja: nem is hitte volna, hogy a 65 év feletti emberek ennyire aktívak tudnak lenni.

 

– A szövetségünk azt tekinti feladatának, hogy kiszolgálja a klubokat, és azokon keresztül a hozzánk tartozó idős embereket – tér vissza a szervezeti kérdésekhez Dancs István. – 2012-ben fogalmaztuk meg a legfőbb alapelveinket. Az első és legfontosabb ezek közül az emberek szociális biztonsága. Természetesen ezért közvetlenül tenni nem tudunk, de a hozzánk beérkező jelzéseket továbbítjuk a megfelelő helyre. Például az önkormányzathoz az Idősügyi Tanácson keresztül tudjuk ezt megtenni. A második fő vállalásunk az egészségvédelem, amiért a rengeteg kiránduláson kívül a sporttevékenység szervezésével járulunk hozzá. Évente háromszor tartunk sporttalálkozót, amely alkalmakra különböző igényes helyszíneket bérelünk. A pétanque, a teke és más, idősebbek által is űzhető sportágak iránt óriási az érdeklődés. Fontosnak tartjuk a tagságunk szellemi szinten tartását is, tartalmas ismeretterjesztő előadásokkal, vetélkedőkkel. Népszerűek a Ki mit tudok, a Nyugdíjas akadémikus elnevezésű műveltségi vetélkedők. Arra is szoktunk figyelni, hogy az időseinket rábírjuk az internet használatára – bizonyos feladatokra például csak számítógép igénybevételével tudnak felkészülni. De rendszeresen ott vannak időseink a különféle művészeti ágak versenyein is, legutóbb egy országos könnyűzenei fesztiválon három énekesünk is első helyezést ért el.

Molnár Árpád hozzáteszi: valamennyi közösségi aktivitás lényege, hogy a sokszor egyedül élő, idős embereknek olyan közösségi programokat kínáljanak, ahol van kihez szólni és őhozzá is szólnak. Mindez ott kezdődik, hogy a szövetség MMIK-ban található irodája mindig nyitva áll, bármikor jöhetnek ide az emberek a problémáikkal, nagy a jövés-menés. A szervezet jó munkakapcsolatot ápol több más, idősekkel foglalkozó szervezettel, így például a Pálos Károly központtal, amelynek égisze alatt többen önkéntes szociális munkát is vállalnak. Hallathatják hangjukat a városházán működő civil fórumon is. És hogy van-e visszhangja a szavuknak? Csak egy jó példa: felvetődött, hogy az idősek számára ismeretlen még az új Haladás Sportkomplexum. És lám, az Aktív időskor tavaszi programkínálatába már be is került a látogatás!

Dancs István és Molnár Árpád elmondták, minden területnek megvan a maga felelőse
Fotó: Unger Tamás

Pályázatokból élünk – mondja el az anyagiakról az elnök. A várostól egy szerződés alapján minden évben kap a szövetség egymillió forintot, és a maga módján, az egyes alkalmakhoz kapcsolódva segít a megyei önkormányzat is. Ezenkívül a város kultúrára és sportra szánt kereteiből és a nemzeti civil pályázatokon is mindig sikerül annyi támogatást nyerni, hogy a nyugdíjasok szekere, nem is annyira döcögve, továbbhaladjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában