Tiszteletadás

2018.11.17. 11:30

Szentmisével emlékeztek a száz éve véget ért első világháborúra

Katonai tiszteletadás mellett celebrálták az I. világháború centenáriumát lezáró szentmisét a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban. A frontvonalakon elhunyt katonákra, valamint a fegyveres és rendvédelmi szervek békében elhunyt tagjaira is emlékeztek.

Nemes Judit

A szombathelyi székesegyházban szentmisével zárult a nagy háború centenáriumára meghirdetett emlékév. Az eseményen a megye, a város vezetői is ott voltak Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Száz esztendeje, 1918. november 11-én ért véget az I. világháború, ekkor írta alá a fegyverszünetet Németország a franciaországi Compiegne közeli erdőben az antanthatalmakkal. A háború befejezésének centenáriumára emlékévet hirdettek: a szombathelyi rendezvénysorozatot februárban a Négy év vérben és vasban címmel, a háború történetét bemutató kiállítással indították, tegnap pedig emlékező szentmisével zárták. A szertartásra érkezőket a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjainak díszsorfala fogadta: ifjak és idősek jöttek emlékezni a világháborús hősökre, akik életüket adták a hazáért.

Tiszteletadás

A szertartás vezetőinek ünnepélyes katonai tiszteletadás mellett zajló bevonulását követően Bíró László tábori püspök ünnepi gondolatait Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, pápai káplán tolmácsolta a megjelenteknek. Szavai szerint az akkori katonák három dolgot tartottak a szemük előtt a háborúban és a hadifogságban is, ezekről elmélkedtek, leveleikben megfogalmazták kívánságként: Istenről, a családról és a hazáról szóltak gondolataik. Hozzáfűzte: bármennyire is úgy tűnik, a katonák boldogan mentek a háborúba, mindenekelőtt bennük volt a hazának az a típusú szeretete, amely a kötelességteljesítésben nyilvánult meg. Kiemelte: nem azért indultak el ők, hogy öljenek, hanem mert féltették az otthonukat, a hazát.

A szombathelyi székesegyházban szentmisével zárult a nagy háború centenáriumára meghirdetett emlékév. Az eseményen a megye, a város vezetői is ott voltak Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

A levél

Ezután az egykori szombathelyi katona, Hende Lajos leveléből idéztek, amelyet az északi harctéren vetett papírra és gróf Mikes Sándor szombathelyi püspöknek címzett. A katona unokája, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, országgyűlési képviselő is felszólalt, hangsúlyozva: diplomaták néhány hetes tárgyalássorozatával megelőzhető lett volna a tragédia, a sokmilliós emberáldozat, a világégés, amely a szarajevói merényletet követte.

A misét celebráló dr. Székely János megyés püspök úgy fogalmazott: Magyarország számára a világháború borzalmas tragédia, amit azóta sem tudtunk teljesen kiheverni. Hangsúlyozta, hogy számunkra a legnagyobb kihívás az, hogy két elveszített világháború, a trianoni békediktátum, a nácizmus és a kommunizmus diktatúrái után talpra álljon a magyarság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában