Határátkelés

2018.11.07. 19:11

Tíz határátkelő sorsáról munkacsoport dönt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a győri városházán találkozott az osztrák határ menti települések vezetőivel, majd Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel folytatott megbeszéléseket a határátkelők kérdéséről.

Tersztyánszky Krisztina, MTI

Fotó: MTI

Szijjártó Péter a győri városházán tartott megbeszélésen személyesen meghallgatott minden érintett településvezetőt, hogy első kézből kapjon tájékoztatást a határátlépő pontok használatában életbe lépett korlátozásokról. Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere a találkozót követően elmondta: a beszámolókból kiderült, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem zártak le átkelőket, lényegében semmi nem változott, a polgármesterek nem számoltak be sérelmes intézkedésekről. Úgy tűnt, mindössze négy határátkelőnél szeretnének a helyiek módosítást, és a miniszter megígérte, hogy ezeket a kéréseket továbbítja az osztrák félhez. Skrapitsné Jurasics Ágnes szentpéterfai polgármester is pozitívnak ítélte a politikus lépését, amely után valamennyi érintett megnyugodott, hogy ezentúl is minden marad a régiben. – Néhány helyen most táblán feltüntették azokat a korlátozásokat, amelyek már eddig is éltek egy 2015-ös kormányközi megállapodás értelmében, és zömmel az autóbuszok és a kamionok forgalmát korlátozzák, illetve kötik engedélyhez – mondta. – Jó érzés, hogy a miniszter fontosnak tartja ezt a témát. Reméljük, sikerül rendet tennie az információk káoszában – tette hozzá.

A tárgyalás eredményéről tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a Magyarország és Ausztria közötti – autóforgalomra alkalmas – 39 határátkelőből 29-en továbbra is zavartalanul haladhatnak át a személygépjárművek, tíznek a sorsa tisztázatlan. A két ország közös munkacsoportot állít fel, hogy kialakítsák a kérdés mielőbbi, a „közösségek megelégedésére irányuló megoldását”. A kérdéses tíz átkelő közül hét földút. A munkacsoport első megbeszélését jövő héten tartják Kismartonban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kismartonban találkozott Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel: a két ország közös munkacsoportot állít fel
Fotó: MTI

 

A külügyi tárca vezetője beszámolt róla, hogy délelőtt 26 érintett polgármesterrel tárgyalt, akik arra kérték, érje el, hogy nyitva maradjon az összes határ­átlépési pont. Ez a kormány szándéka is – szögezte le. Kitért rá, hogy Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, Burgenland és Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyék között minden téren rendkívül intenzív a kapcsolat. A kormány álláspontja az, hogy ezt a kapcsolatrendszert bátorítsák és támogassák. Ehhez az kell, hogy át tudjunk járni egymáshoz. Hangsúlyozta: Közép-Európa számára komoly versenyhátrány, hogy a határ­átlépési lehetőségek között átlagosan 30-40 km távolság van, Nyugat-Európában ez két és fél, három kilométer. Ausztria és Magyarország között jobb a helyzet, ott az átlagos távolság tíz kilométer. Beszélt arról is, hogy rekord mennyiségű határon átnyúló fejlesztés van a két ország között. Az Európai Uniótól öt határkeresztezési pont fejlesztésére nyertek forrást, egy helyen már zajlik a vasútfejlesztés..

Hans Niessl arról beszélt, a korlátozással érintett tíz határátkelőn az államszerződés alapján nem járhattak volna autók, vagyis az államszerződésben nem szereplő szokásjogot vettek vissza a határellenőrzést folytató rendelettel. A munkacsoportba meghívják a bécsi Belügyminisztérium képviselőjét és a burgenlandi rendőrkapitányt: nem tartományi szinten kell a döntésnek megszületnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában