Szakrális képek az Eölbey-házban

2018.11.24. 07:00

Torjay Valter festményeiből nyílt kiállítás

Torjay Valter festőművész Magánszakralitás című kiállítása nyílt meg pénteken az Eölbey-házban, dr. Perger Gyula atya üzenetével és zenével.

Merklin Tímea

Torjay Valter a tegnapi kiállításmegnyitón

Fotó: Szendi Péter

A temetés miatt távol maradó atya köszöntőjét Baranyai Martin gyűjteményvezető olvasta fel. Ebben kiemelte, hogy Torjay Valter konzervatív, keresztény beállítottságú családban nevelkedett, édesapja személyesen ismerte báró Apor Vilmos győri megyéspüspököt, akit 1997-ben Rómában boldoggá avattak. A művész keresztapja Jambrich Ignác sárvár-sári plébános volt, aki hitbeli fejlődésére nagy hangsúlyt helyezett. Miután észrevette Valter érdeklődését a művészetek iránt, karácsonyra mindig ilyen tartalmú albumokat vásárolt neki. Perger atya az életrajzi áttekintésében nevesítette Torjay Valter mesterét, Mészáros György festőművészt, az ábrázolási módok közül pedig a szimbolizmust ragadta meg.

Torjay Valter a tegnapi kiállításmegnyitón
Fotó: Szendi Péter

Maga az alkotó a kiállításhoz fűzött bevezetőjében úgy fogalmazott: a címadó „magánszakralitás kifejezés azt jelenti, ahogy ő a kereszténységet érti, ahogy mindennapos gyakorlattá, gondolkodásmóddá vált számára. A keresztény tartalmakra egyéni megoldásokat keres. A három királyok az ő megközelítésében nem gazdag kísérettel vonulnak a csillag után, hanem szinte arctalanul, a hóban mennek, távol egy fénysáv. Szimbolista nyelven szólva a három figura – és a hozzájuk társított tél – elég, hogy megjelenítse a három Jézus-kereső lelket, bármelyikünk lehet az egyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában