Kinyílnak az e-akták

2018.12.01. 07:00

2,5 milliárd forintból újulnak meg a magyar bíróságok

A Digitális bíróság road-show pénteken a Szombathelyi Törvényszékre érkezett, ahol a társhatóságok megismerhették a bírósági szervezet modernizációjának jelenlegi állását.

Budai Dávid

A távmeghallgatási rendszert is bemutatták az érdeklődőknek tegnap a törvényszéken

Fotó: Szendi Péter

A fejlesztések lehetővé teszik a bírósági iratokhoz való könnyebb hozzáférést az e-aktán keresztül. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül bármikor, bárhonnét, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. Az érdeklődők a távmeghallgatási rendszert és a beszédfelismerő szoftvert is megismerhették. Utóbbi magától írja a mikrofonba elmondott szöveget, a tárgyalásokon nem kell gépelni.

A távmeghallgatási rendszert is bemutatták az érdeklődőknek tegnap a törvényszéken
Fotó: Szendi Péter

A távmeghallgatási rendszer segítségével úgy lehet lefolytatni a tárgyalást, hogy a vádlott vagy a tanú nincs jelen fizikailag. Elhangzott: a bíróságokon már most 72 végpontot alakítottak ki, és ezt követi még további 112. A Szombathelyi Törvényszéken négy tárgyalóteremben működik a rendszer, amit élesben már háromszor használtak. A 21. századi bíróságok megteremtését az EU több mint 2,5 milliárd forint támogatása tette lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában