Országgyűlési szószóló

2018.12.10. 11:00

„A legkisebb nemzetiségi közösség, a szlovénség érdekeit képviselem”

Második parlamenti ciklusát kezdte meg ebben az évben Kissné Köles Erika, a szlovén nemzetiség országgyűlési szószólója.

VN

Kissné Köles Erika 2018.május 4-én másodszor vehette át megbízólevelét a Parlamentben

Fotó: VN/országgyűlési szószólói kabinet

A Szentgotthárdon élő magyar–szlovén szakos középiskolai tanár, Kissné Köles Erika – aki korábban 12 éven át a város önkormányzati képviselője is volt, 1998 óta a helyi szlovén nemzetiségi önkormányzat tag­ja, alelnöke, majd elnöke, 12 éven át az Országos Szlovén Önkormányzat elnökhelyettese – 2014 májusától látja el a magyarországi szlovének parlamenti szószólója feladatkörét. Kérdésemre, hogy mire a legbüszkébb 2018-ban, azt felelte:

– Egy parlamenti ciklust dolgoztam végig, az Országos Szlovén Önkormányzat közgyűlése az idén újra jelölt. Köszönettel és nagy örömmel fogadtam ezt és a szlovén nemzetiségi választópolgárok szavazatait. Büszke vagyok, hogy újra bizalmat kaptam, így tapasztalataimat és kapcsolataimat felhasználva újabb négy évig dolgozhatok a Szlovén Rábavidék fejlődéséért, megismertetéséért és elismeréséért. Képviselek egy közösséget, mely megbízott e munka felelősségteljes ellátásával, kötelezettségeim vannak vele szemben, melyeknek meg akarok felelni most is, mint eddigi munkám során bármikor.

Az Országgyűlés 2014 óta tette lehetővé a nemzetiségi szószóló intézményét. A 12 szószóló a nemzetiségi bizottságban végzi tevékenységét: törvényjavaslatokkal, módosítási indítványokkal, a szaktárcák vezetőivel és pártpolitikusokkal egyeztetve segítheti a nemzetiségek létét érintő törvényeknek a magyarországi nemzetiségi közösségek érdekeinek megfelelő alakulását. Magyarország kormánya 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a nemzetiségekre, ez a szószólói jogintézmény, a szószólók parlamenti jelenléte óta tovább erősödött. Az erkölcsi támogatás mellett a nemzetiségekre fordítható költségvetési összeg 2014 óta megháromszorozódott, a 2019-es költségvetésben a kormány minden eddiginél magasabb összeggel támogatja a nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, az anyanyelvű média működését, illetve a nemzetiségi szervezetek beruházásait.

Az anyagi támogatásnak a rendszeres működés biztosításán túl is van jelentősége.

Kissné Köles Erika 2018.május 4-én másodszor vehette át megbízólevelét a Parlamentben
Fotó: VN/országgyűlési szószólói kabinet

– A nemzetiségi kultúra és nyelv fennmaradásának a jó nemzetiségi köznevelés az egyik alapfeltétele. A nemzetiségi iskolák kiemelt támogatása mellé elértük, hogy jelentősen emelkedett a nemzetiségi pótlék, amit minden nemzetiségi tanár megkap. A felsőfokú nemzetiségi óvodapedagógus-képzésben részt ve­vők jelentős ösztöndíjban részesülnek, amit nemzetiségi tanító- és tanárképzésre is ki szeretnénk terjeszteni. A nemzetiségi közösségek fejlődéséhez a különböző beruházások, felújítások is hozzátartoznak. A jövő évi fejlesztési igényeket konstruktív egyeztető megbeszélések után az Országos Szlovén Önkormányzat is benyújtotta a nemzetiségi államtitkárságra. Ezek a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola épületének további korszerűsítésére, a felsőszölnöki vízimalom megvásárlására, a templom tetőszerkezetének felújítására, az apátistvánfalvi templom rekonstrukciós tervei­nek elkészítésére, valamint a kétvölgyi Kemencésház felújítására vonatkoznak.

A Szlovén Rábavidék gazdasági fejlődése és a helyi fiatalok munkavállalóként, vállalkozó­ként való helyzetbe hozása 2014 óta kiemelt célom, ezt minden fórumon hangsúlyozom, kérve minden segítséget. Fontos eleme e cél a Magyar–Szlovén Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság tárgyalásain megfogalmazott ajánlásoknak is. Az Országos Szlovén Önkormányzat irányításával az erre vonatkozó kormányhatározatban foglaltaknak megfelelően, egyeztetve a térség valamennyi érintett és az ügyben érdekelt szereplőjével, elkészült a Szlovén Rábavidék térségfejlesztési programja, amelytől én rendkívül sokat várok az infrastrukturális és turisztikai fejlesztések, a kis- és középvállalkozások támogatása, intézményfejlesz­tések, közösségépítő beruházások és programok, de legfőképpen a szlovén nyelv és kultúra évszázados értékeinek őrzése, működése és tovább­adása terén – tette hozzá Kissné Köles Erika országgyűlési szószóló. Az egyik szombathelyi szlovén vezető kijelentése kapcsán – miszerint a kis létszám miatt veszélyben a közösség – pedig hangsúlyozta:

– Elutasítok minden olyan nézetet, mely a nemzetiségeket létszám alapján méri. A magyarországi szlovénség a 6. század óta él itt a mai Szlovén Rábavidéken. Becsületes, dolgos nép, derekasan szolgálta mindig Magyarországot, ezt a térséget fejlesztette munkájával, és soha nem akart elszakadni Magyarországtól. Mi soha nem akartunk innen elmenni, ez a hazánk, de nem akarjuk feladni azt sem, hogy szlovének vagyunk – hallhattuk Kissné Köles Erikától. – Mondhatnánk, hogy a több pénz még önmagában nem oldja meg az identitás kérdését. Nem vagyok vak, de optimista vagyok. Tudom, sok szlovén ragaszkodik szlovénségéhez, még a nyelvet ma nem használó fiatalok is. Ha helyzetbe tudjuk hozni őket itthon, a magyarországi szlovéneknek küzdelmes, de értékgazdag múltja, reményteljes jelene és boldogító jövője lesz Magyarországon, a Szlovén Rábavidéken, amely Vas megye egyik legértékesebb része marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában