Létezik és el is jön

2018.12.04. 07:00

A Mikulás márpedig létezik – Így várják a nagyszakállút a vasi hírességek gyermekei

Hogyan várják a gyerekek manapság a Mikulást? Egy színész, egy könnyű- és egy komolyzenész családjából hoztunk híreket.

Merklin Tímea

Kirchknopf Gergőt és Lolát a Fő téren csíptük el Fotók: HB

Albert Zsófi

Alberti Zsófitól, a Weöres Sándor Színház színművészétől megtudtuk: nagyon szereti a családja ezt a decemberi csodavárást, sokat mesélnek. Náluk a Mikulás idén azért izgalmas, mert ez az első olyan év, hogy Misu emlékszik a tavalyira. Nagyon várja a Télapót, dalokat is énekelnek, a Hull a pelyhes a kedvenc, amit az anyukájával ketten énekelnek. A megtisztított kis csizmát az erkélyajtóba teszik ki, náluk ott jár a Mikulás, és manók nézegetnek be az ablakon, csak láthatatlanná tevő porral vannak beszórva, azért nem lehet látni őket. Még 5-én este megérkeznek az ajándékok. A legnagyobb buli azonban a színházi Mikulás: Bajomi Nagy György szokott beöltözni.

Endrődy Krisztián, Endrődy Misu és Alberti Zsófi a WS Színházban.
Szeretik és művelik a csodát Fotó: Horváth Balázs

Tavaly Misu oda nem tudott elmenni, ezért váratlanul megjelent náluk otthon, Misu nagyon boldog volt. Nem fél a Mikulástól, biztos benne, hogy ő jó gyerek. Alberti Zsófi azt is elmondta: a szülei újságírók voltak, szívesen emlékszik a szerkesztőségi ünnepségekre. Misu megkérdezte, hány éves a Mikulás, és meg fog-e halni. Két hónapja hunyt el az egyik nagypapája, ezért kezdett aggódni. Az anyukája mondta neki, hogy most már több mint 150 éves, de rá nem vonatkoznak az emberi szabályok – erre Misu megnyugodott.

Kirchknopf Gergő

Kirchknopf Gergő, az Ocho Macho frontembere, énekese, vezetője elsőként szükségesnek látja leszögezni, hogy a kislánya Lola (6) szerint a Mikulás természetesen létezik. Sőt már levelet is írt neki, hiszen barátkozik a betűkkel, most szeptemberben ment iskolába.

Gergő azt mondja, nem az a baj, hogy még nem lehet rendesen elolvasni, hanem az, hogy ki kell találni, milyen ajándékra gondol pontosan: annyi bizonyos, hogy valamilyen hercegnőről is van benne szó, talán majd az anyuka tudja a megfejtést.

Kirchknopf Gergőt és Lolát a Fő téren csíptük el Fotók: Horváth Balázs

A család a parkerdőben lakik, néha betévednek a kertjükbe az őzek, a kislány reggelente látja az ablakon keresztül a látogatókat. Mivel elkezdték nézni a télapós meséket, nem furcsa, hogy felfedezvén az állatok közötti hasonlóságot, Lola azt kérdezi, hogy ezek-e a magyar rénszarvasok, ők húzzák-e a szánkót. A Mikulás általános közlekedése mellett persze az is kérdés, hogyan jut be a házakba.

Lola a redőnyt figyeli, megrezdül-e, megmozdul-e, mert úgy véli, hogy a Mikulás felhúzza a redőnyt éjjel, ott jön be. Ezért a teraszajtóhoz teszik az ajándékváró kis csizmát belülről; természetesen a csizmát előtte meg kell tisztítani. A szülők Lolát nem szokták elhalmozni csokoládéval, úgyhogy az egyik csizmácskába mandarint, mogyorót kap – és kevés édességet, a másikba azt az ajándékot, amire a szíve vágyott.

Kirchknopf Gergőtől azt is megtudjuk: Ocho Macho-közösségi Mikulás nincs, a zenekar kifejezetten ügyel arra, hogy ezt meghagyja a privát szférában, családi ünnepnek, ahogy a karácsonyt is.

Kajzinger Ildikó, Petró András

Kajzinger Ildikó magánénektanár, kulturális szervező és Petró András csellóművész a Mikulás-várás tekintetében a Waldorf óvodával és iskolával működnek együtt, ahová gyermekeik – Péter (3), Júlia (11) és Janka (8) – járnak. Az anyuka Jakob Streit mesés történetét olvassa a gyerekeknek Szent Miklósról, akinek olykor szoktak levelet is írni. Szent Miklós volt az első igazi Mikulás, aki az éjszaka leple alatt titokban dobott be kendőbe bugyolált ajándékot egy házba; jelképes, hogy ő kék kabátban hozza a meglepetést.

Ahogy Kajzinger Ildikó megjegyzi: a kicsik az óvodában csak elsuhanva látják a Mikulást, az iskolások már találkozhatnak is vele. A kék szín jelzés a gyerekek számára, hogy benne vagyunk az adventben. Minden évben más csoport vagy osztály készíti a csomagokat, amelyekben süti, alma, aranydió van.

A szülők: Kajzinger Ildikó és Petró András a gyerekekkel: Jankával, Péterrel és Júliával

Ildikó szerint a gyerekek így is túl sok csokoládét kapnak rokonoktól, ismerősöktől, nem is tudják megenni, sokszor még húsvétkor is vannak decemberről maradt csokik. Így aztán ő a varázslatot folytatja otthon a konyhában: vagy darabokra törve kerülnek sütibe a csokimikulások, vagy muffinmázzá lényegülnek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában