Emlékműsor

2018.12.15. 16:00

Az első világháborúra emlékeztek Szentpéterfán

A „Kulturális ősz” programsorozatot zárta a Szentpéterfai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat csütörtökön este a világháborús emlékműnél történt gyertyagyújtással, emlékezve a nagy háború befejezésének 100. évfordulójára.

Civil/László Antal

Fotó: László Antal

A gyertyagyújtást követően a megjelentek a kultúrotthon színháztermébe vonultak, ahol az emlékműsor neves előadói dr. Nikola Bencsics, Kismartonban élő gradistyei horvát irodalomtörténész, valamint dr. Horváth Sándor, a szombathelyi Savaria Múzeum fő múzeológusa voltak.

Dr. Nikola Bencsics, Kismartonban élő gradistyei horvát irodalomtörténész

Az előadásokat megelőzően dr. Handler András történész Szentpéterfa szülöttének, a két éve elhunyt Skrapits Lajos egyetemi tanárnak, horvát költőnek a munkásságát méltatta versidézetekkel tarkítva. Majd Filipovits Rajmund, a helyi kultúrotthon igazgatója Brigovits Lajos horvátzsidányi tanító, polihisztor, gyűjtő, a zsidányi tamburás, táncos, énekes, színjátszó, hagyományőrző egyesületek alapítója Szentpéterfát érintő hagyatékáról – hangszergyűjteményéről – emlékezett meg, amely a helyi nevezetes zeneeszközökkel kiegészülve ékesíti a színházterem falát.

Bencsics professzor Mate Meršić-Miloradić papköltő életéről és munkásságáról írta a hatvanas években a doktori disszertációját, amely könyv alakban csak a közelmúltban jelenhetett meg. Az előadás e könyv bemutatója keretében méltatta Miloradićnak a gradistyei horvátok körében, a horvát nemzeti kulturális megújhodás érdekében kifejtett tevékenységét.

Dr. Horváth Sándor a Savaria Múzeum főmúzeológus
Fotó: László Antal

Dr. Horváth Sándor az első világháború Szentpéterfát érintő vonatkozásairól tartott – múzeumi gyűjteményekből válogatott fényképekkel, térképekkel, írásokkal illusztrált – bemutatót a háborúban résztvevő elesett, vagy visszatért szentpéterfai katonákról, családjaikról. Szó esett a trianoni határok helyi vonatkozásairól, a falu és a faluhoz tartozó birtokok, földtulajdonok országhatárral történő elválasztásáról, a gradistyei horvátok három országra szakadásáról, a communitas fidelissima címet kivívó népszavazásról, a háborút követő tömeges kivándorlásról Amerikába.

A háborús emlékmű
Fotó: László Antal

Az előadásokat követően a részvevők szendvicsekkel és süteményekkel terített asztalok mellett, beszélgetés keretében folytatták a visszaemlékezést az említett családokról, Trianon máig élő hatásairól, és természetesen a két „Lajos bácsi”-ról, a hajdani jóbarátokról, akik idén ünnepelték volna nyolcvanadik születésnapjukat és ma is elevenen élnek a szentpéterfaiak emlékezetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában