Rengeteg tervvel érkezett

2018.12.13. 07:00

Azonnal befogadó közösségre talált a Vadvirág Óvoda új vezetője

Rengeteg elképzelése van, ezzel együtt a kollégái ötleteire is hagyatkozik az intézmény jelenét és a jövőjét illetően Kovácsné Halász Éva, a Vadvirág Művészeti Óvoda új vezetője, aki a családjával nemrég költözött a városba.

Tóth Kata

Kovácsné Halász Éva: Először a gyerekek délutáni tevékenységeit bővítettük ki

Fotó: Szendi Péter

Csongrád megyéből, Csanádpalotáról pályázott a pozícióra Kovácsné Halász Éva. A rendkívül ambiciózusnak tűnő vezetőt a terveiről kérdeztük.

– Nagyszerű közösségre találtam Vépen. Magam is könnyen barátkozom, de a kollégáim fogadókészsége nélkül nem működne így a beilleszkedés. November 12-én, az első munkanapomon délután már maratoni nevelési értekezletet tartottunk. A kollégák kitartóan hallgatták az elképzeléseimet, és mindenben a támogatásukról biztosítottak.

A vezető elmondta még: vegyes életkorú a közösség, de ez nem okoz problémát, az idősebbek és a fiatalok is partnerek. Már az érkezése előtt arra kérte a leendő munkatársait, írjanak magukról, az ötleteikről. Felkészülten érkezett az értekezletre, és úgy érzi, már ott sok volt az átfedés az ő és a kollégái elgondolásai között, amelyek mind továbbgondolásra alkalmasak. Művészeti óvoda lévén fontosnak tartja ennek az iránynak az erősítését.

Kovácsné Halász Éva: Először a gyerekek délutáni tevékenységeit bővítettük ki
Fotó: Szendi Péter

Első lépésként a délutáni tevékenységeket bővítették ki. Párosával – összesen nyolcan – dolgoznak majd az óvodapedagógusok: koordinálják a rajz-, a dráma- és a kézműves-foglalkozásokat, a tornaovit. Az egyikük a felzárkóztatást erősíti, a másikuk a tehetséggondozást. Az elképzeléseket januártól tudják leg­előbb megvalósítani. Ugyancsak jövő év elején szerveznek óvodabált, erre rábólintott a szülői közösség is.

Összevont szülői értekezleten is bemutatkozott az új vezető. Elmondta, hogy fejlesztő és hagyományőrző munkaközösség létrehozását tervezi. És azt is, hogy igyekeznek minden jó dologba bekapcsolódni: szoros kapcsolatot szeretnének a művelődési házzal, az iskolával akár közös programokat is terveznek. Az ismerkedés után elkezdődött a szakmai munka az intézményben: az elképzelések megvalósításához nemrég pályázati lehetőséget is talált a vezető.

A Kincses Kultúróvoda programban 1,3 millió forintra pályáznak: a néphagyományokra építő program az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködését erősíti, azt, hogy a kulturális tartalmak minél sokrétűbben épüljenek be az óvoda pedagógiai programjába. Ha nyernek, hagyományőrző programokra, az óvodapedagógusok képzésére, az óvoda Vadvirág-napjának fejlesztésére és az udvari játékok fejlesztésére is juthat a forrásból. További lehetőségként felmerült egy óvodai néptánccsoport létrehozása is helyi támogatással.

December 19-én 16.30-kor a gyerekek szülein kívül minden vépit szívesen látnak a művelődési házban: a gyerekek karácsonyi műsort adnak elő. Az óvodások a szeretet-vendéglátáson is közreműködnek: a nagycsoportosok december 17-én adnak műsort a főtéren. Tanfelügyeleti munkája során Kovácsné Halász Éva igyekszik minél több óvodával felvenni a szakmai kapcsolatot, és bővíteni a társintézményeik körét. Összesen 17-en dolgoznak most az óvodában, a nyugdíjba készülők helyére óvodapedagógusokat keresnek. Bízik abban, hogy a bölcsődepályázat is megvalósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában