hagyomány

2018.12.09. 19:51

Élő betlehem: szlovén karácsony Szentgotthárdon

Gyerekek és felnőttek együtt ünnepeltek: már karácsonyozni gyűltek össze Vas megyei és anyaországi szlovének vasárnap Szentgotthárdon.

Bakos Ágnes

Élő betlehem Szentgotthárdon

Fotó: Szendi Péter

Rózsaszín, szelet ígérő ég váltott sötétkékre Szentgotthárd felett, amikor egyesével, lassan benépesült a szlovének háza udvarán felállított betlehem. Nem bábok, nem szobrok, nem is festmények mutatták a szent családot, hanem elő betlehem állt össze az érdeklődők előtt. A Magyarországi Szlovének Szövetsége felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskara férfi tagjai vállalták, hogy királyoknak, pásztoroknak öltöznek az élő betlehemben. Hagyomány már, harmadik éve rendezték meg a karácsonyi koncertet és az élő betlehemet – mondta el Bajzek Gyöngyi, a Magyarországi Szlovének Szövetsége titkára.

Élő betlehem Szentgotthárdon
Fotó: Szendi Péter

– Változatos programokkal készülünk minden évben, nemzetközi rendezvényről van szó, amikor határon túlról is érkeznek fellépők – hangsúlyozta. Adventi és karácsonyi dalokkal érkezett tegnap kora estére a Zarja Nőikar a szlovéniai Puconciból, és karácsonyi színjátékot hoztak a Kuzmai Általános Iskola tanulói, A szép és a jó országa című darabot láthatta és hallhatta a lelkes fiataloktól a közönség. A gyerekek már délután gyülekezhettek a szlovének házában: mézeskalács-díszítésre vállalkoztak szüleikkel együtt a kiállítóteremben. A találkozás, a közös hangolódás, a beszélgetés a legfontosabb, hogy a kis szlovén nemzetiségi közösség együtt legyen és közösen hangolódjon a karácsonyra – emelte ki Bajzek Gyöngyi.

A hideg estében a színes-zenés programon kívül a tea és a forralt bor segített melegedni az ünneplőknek. Az előadásokhoz pedig „gyermeki szívet és szemet, és gyermeki fület”, vagyis kíváncsiságot és ünnepi figyelmet kértek a szervezők. A karácsonyi ünnepkörben nincs különbség, eltérés a magyar és a szlovén ‎karácsonyi hagyományok között, az újévköszöntésben viszont igen. – Január elsején a fiúk egy vödör vízzel és faágakkal járnak házról házra, hogy szerencsét vigyenek, kívánjanak, újévet köszöntenek – árulta el Bajzek Gyöngyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában