gyertyagyújtás

2018.12.10. 07:00

Hanukagyertyák másodszor – a kőszegieknek szólt az ünnep, hagyományt teremtenek

A város szívében ünnepelte a hanukát a kőszegi zsidó közösség, a gyertyagyújtás mellett fánkkal és forró teával várták az érdeklődőket.

Bakos Ágnes

Mezei Péter, a Kőszegi Zsidó Hitközség elnöke

Fotó: Horváth Balázs

– És akkor a sabbati gyertyát eloltjuk, ezzel a sabbat kimenetelét jelezzük – vezette az ünnepet Harrer Norbert, a hanukai gyertyák meggyújtására pedig Mezei Pétert, a Kőszegi Zsidó Hitközség elnökét kérte. „Báruh átá Ádonáj elohénu meleh háolám sehehjánu vekimánu vehigiánu lázmán háze” – hallhatták a kőszegi Fő téren összegyűltek az áldást. Vagyis: „Áldott vagy Te, Örökkévaló, Istenünk, a világ királya, aki életben tartott bennünket, és megadta megérnünk ezt a mostani időt.” – Kellemes hanukai ünnepet kívánok, kérek mindenkit, hogy a fánkhoz jöjjön, és a forró teához – zárta.

Mezei Péter, a Kőszegi Zsidó Hitközség elnöke
Fotó: Horváth Balázs

– Tavaly is nagyon jól sikerült. Természetesen hagyomány lesz – mondta Mezei Péter. A kőszegi január óta bejegyzett hitközség, minden pénteken megtartják a szombatfogadást a most 33 fős közösségben, és a nagyobb ünnepeket, mint most a hanukát. – Nem magunknak, hanem egész Kőszeg lakosságának tartjuk ezt – hangsúlyozta. A hitközségük kiállítás és hangverseny rendezésére is nyert állami forrást, és egyelőre sikertelenül pályáztak, de remélnek támogatást a zsidó élet, a zsidó identitás bemutatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában