Könyvbemutató

2018.12.10. 07:00

Ilyen volt Bük és a bükiek nagy háborúja: a tizedes naplójából

Megjelent a Déd­apáink nagy háborúja című könyv, Jagadics Péter munkáját Bükön mutatták be, hiszen egy helyi hadinapló az alapja, kiegészül a világháborús Bük leírásával, valamint a 18-as honvéd gyalogezred történetével. A bemutatón arról is volt szó, hogy van még mit kutatni a témában helyben is.

Bakos Ágnes

Farkas Csaba, Majthényi László, Jagadics Péter, Hegedűs Elemér, Sági Ferenc és Csóka József a büki bemutatón

Fotó: Ohr Tibor

– Ha Takács Lajos bácsi nem hív fel, Bük nem kerül a középpontba – mondta a könyvbemutatón Jagadics Péter szerző, szerkesztő. Takács Lajos ugyanis megtalálta nagybátyja, Takács Ferenc önkéntes tizedes naplóját, ez adja az első világháború személyes feldolgozásának alapját. A büki tizedes személyes vallomásai mellé került Sági Ferenc dolgozata Bük község első világháborús történetéről. A könyv úgy lett kerek, hogy Hegedűs Elemér nyugállományú honvéd alezredes ad képet benne a 18-as honvéd gyalogezredről. Jagadics Péter felidézte: Harangozó Bertalan kormánymeg­bízott biztatta a diákokat, hogy ne vesszenek el a családi történetek a nagy háborúról. A felhívásra érkezett munkák közül öt diák dolgozata kapcsolódik közvetlenül a 18-as gyalog­ezredhez, így azokkal az írásokkal is dolgoztak – mesélte a munkafolyamatról a szerkesztő.

Farkas Csaba, Majthényi László, Jagadics Péter, Hegedűs Elemér, Sági Ferenc és Csóka József a büki bemutatón
Fotó: Ohr Tibor

– Ez volt talán az utolsó háború, ahol a hős mint ideál érvényben volt. Gondoljunk a huszárhagyományokra – mondta előadásában a könyvbemutatón Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. – Kézzelfogható hősök voltak, olyanok, akik előtt tisztelegtünk, mielőtt bejöttünk – mondta, miután a résztvevők megkoszorúzták Bük egyik első világháborús emlékművét. – Hiszen kettő is van – ezt már dr. Németh Sándor polgármester mondta, Majthényi László pedig egy még készülő kiadványra is felhívta a figyelmet: jövőre jelenik meg egy album az első világháborús Vas megyei emlékművekről. A 216 között több mint 180 településen állítottak emléket a nagy háború hőseinek. Az első világháború századik évfordulójára rendezett programsorozatokat, kiadványokat megköszönte Jagadics Péternek és Farkas Csabának, a Dédapáink nagy háborúja könyvet is gondozó Szülőföld Kiadó vezetőjének.

A büki bemutató résztvevői arról is hallhattak, hogy van még mit kutatni, felfedezni a száz évvel ezelőtti büki mindennapokról. Csóka József helytörténeti kutató például helyi katonák fotóival, névsorával, történeteivel egészítette ki az addig hallottakat. A háromezer lakosú Bükről ötszáz embert hívtak be katonának – ismertette Sági Ferenc. A háború minden hadszínterén haltak meg bükiek – erről is beszélt, meg arról is, hogy jöttek Bükre idegen katonák. Azt nem tudni, mennyire voltak részesei a település életének, de biztosan jártak például istentiszteletre. – Jó lenne, ha előkerülne egy napló – fogalmazott. – A büki besorozottak jórészt a 18-as gyalogezred kőszegi zászlóaljához vonultak – mondta Hegedűs Elemér, aki bemutatja a gyalogezred történetét. Bükiek az első világháborúban és a háború Bükön – így lett kerek a Dédapáink nagy háborúja című könyv kétszáz oldala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában